Zámek v Hrochově Týnci hledá peníze i využití

Hrochův Týnec (Pardubický kraj) – Některé obce na Pardubicku se chystají od státu převzít historické budovy. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, obce s tím ale mají problém. Na rekonstrukci starých nemovitostí nemají peníze a jen těžko hledají jejich využití. Příkladem může být zámek v Hrochově Týnci. Obec v současné době vůbec neví, jak by měla s objektem naložit, na žádný vhodný projekt zatím nepřišla a peníze na rekonstrukci také nemá. Po volbách bude muset rozhodnout nové vedení hrochovotýnecké radnice.

Zámek v Hrochově Týnci dlouho sloužil jako dětský domov. Možností, jak by mohl tamní úřad objekt využít, je několik: muzeum, hotel, nebo domov pro seniory. Teď je historická budova prázdná a na opravu obec nemá peníze. „Rozvody, elektroinstalace, základy, venku je to fasáda a okna. Všechno odchází a obec na to v současné době nemá,“ uvedl starosta Hrochova Týnce Miloslav Desperát (nestr.). Náklady na rekonstrukci se odhadují na 60 milionů korun. Obec má roční rozpočet 20 milionů korun a vzala si navíc půjčku 620 milionů na výstavbu čističky odpadních vod. Starý zámek si má přitom od státu převzít už 22. října. „Ministerstvo školství mělo areál zámku v dlouhodobém užívání, areál opustí na konci října,“ prohlásil mluvčí Ministerstva školství ČR Václav Koukolíček a starosta Desperát doplnil: „Ještě budou debaty a dohady, co se s tím vůbec udělá.“

Obec pro historickou nemovitost využití nemá. Panují navíc obavy, že zámek bude jen stěží odolávat vandalům a zlodějům. Úřad v Hrochově Týnci dokonce zvažuje, že by zámek z 18. století prodal. Ovšem obchodníci s realitami tvrdí, že to bude velmi těžké. „Dávám tomu řádově jedno procento, co se týká prodejnosti do soukromého vlastnictví,“ potvrdil majitel realitní kanceláře Jan Hrabica.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Jednou z možností je i to, že by si zámek nakonec přece jen obec nechala a o peníze na rekonstrukci požádala Evropskou unii. Dotace ovšem nezíská, pokud rychle nenajde pro historickou budovu smysluplné využití.