Oprava mostu v Železné Rudě se protáhne

Železná Ruda - Opravu historického mostu v Železné Rudě doprovází komplikace. Je možné, že kamenný most přes železniční trať, který letos v červnu těžce poničil řidič nákladního auta, do zimy opravený nebude. Navíc kritici pochybují o kvalitě prováděné rekonstrukce.

Už řadu let se přitom 135 let starý most nezadržitelně rozpadal, nikomu se však do nákladné rekonstrukce nechtělo. Červnová havárie nákladního auta nakonec rozhodla, navíc pro město celkem výhodně. „Od začátku je mojí prioritou, aby ta celá akce byla hrazená Českou pojišťovnou a aby ta akce byla hotová do zimy, to znamená do listopadu,“ říká starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

Kvůli tomu se ale podle vedení radnice musí změnit vzhled historického mostu. Místo původního kamenného zábradlí ho bude lemovat zábradlí železné, což zvedlo vlnu nevole. „Průběh stavby se nám nepodařilo zvrátit, i když jsme posbírali více než 400 podpisů na petici o zachování vzhledu původního mostu,“ uvedl železnorudský zastupitel Václav Nový.

Spor o železnorudský most (zdroj: ČT24)

Kritici proto rekonstrukci mostu bedlivě sledují a už upozorňují na závažné chyby, jak dokládá Nový: „Myslím si, že je podceněná izolace proti vodě a deskou se zbytečně zatížila klenba, která tam je.“

Starosta Šnebergr výtky ještě zváží: „To je pro mě nová informace, samozřejmě ji prověřím. Na této akci máme zajištěn stavební dozor, který je doporučen Správou železniční dopravní cesty Plzeň.“

Stále ale není jisté, že se rekonstrukce mostu stihne do zimy. Pojišťovna totiž neuvolnila další peníze. Do oprav mostu se zatím investovalo okolo šesti milionů korun, tedy zhruba polovina celého rozpočtu obce.