Opava má unikátní ekovůz pro odvoz odpadků

Opava - V Opavě začalo jezdit speciální ekologické auto. Pořídily ho technické služby za téměř tři čtvrtě milionu korun. Po celém městě bude sloužit k likvidaci odpadků. Funguje na elektrický pohon, je nehlučné a nezatěžuje životní prostředí. Podle odborníků budou v budoucnosti jezdit auta právě na elektrický pohon nebo vodík. Zásoby ropy totiž ubývají a takový provoz je také ekologičtější.

Žádný benzin, ani nafta, ale elektřina - takový je pohon speciálního vozidla, které nevypouští do ovzduší žádné zplodiny a jezdí úplně tiše. Obyvatelé Opavy si jej obdivně prohlížejí a vesměs se shodují na tom, že se jedná o dobrou investici. V Opavě je celkem 850 odpadkových košů. Pracovníci technických služeb je vysypávají denně, ty v centru dokonce dvakrát. Začínají už v šest ráno, díky elektrovozidlu už nebudou nikoho budit.

Elektrovozidlo se nabíjí asi osm hodin, na jedno nabití ujede až sto kilometrů. „Podstatným a důležitým momentem je vlastně to znečištění, které v Moravskoslezském kraji je. Je třeba udělat jakýkoliv i sebemenší krůček k tomu, aby se ta situace zlepšila,“ myslí si provozně-technický náměstek technických služeb Opava Martin Girášek. Podle ředitele společnosti vyrábějící elektrovozidla, je Opava prvním městem v České republice, které se podobným vozem může chlubit.