V Moravskoslezském kraji přibývá osobních bankrotů

Ostrava - Více než osm set osobních bankrotů, nejvíce v České republice, odsouhlasili od ledna do června soudci na Moravě a ve Slezsku. Oproti stejnému období minulého roku je to poloviční nárůst. Důvodem takového nárůstu je stále doznívání hospodářské krize a neuvážené půjčky. Odborníci předpokládají, že tento trend bude i nadále pokračovat a osobních bankrotů bude v tomto roce více než loni.

U Krajského soudu v Ostravě jsou osobní bankroty na denním pořádku. Stále více lidí se totiž dostává do dluhové pasti, protože nejsou schopni splácet své půjčky. „Hlavním důvodem, proč těch lidí je tolik, je právě neuvážené braní půjček. Spojeno s tím, že lidé si při braní půjček nenechávají dostatečné rezervy pro případ výpadu příjmu,“ tvrdí Zdeňka Libišová Svobodová z Poradny při finanční tísni.

Mezi nejčastější příčinu, proč lidé bankrotují, patří náhlá ztráta zaměstnání. „Začal jsem podnikat. Bylo to zprvu hodně dobré, ale brzo se přestalo dařit kvůli krizi. Byla hypotéka, půjčka na auto, půjčka na byt a postupně s tou krizí se začalo nedařit. Člověk si musel začít půjčovat a splácet půjčku půjčkou,“ vypráví svůj příběh jeden z dlužníků.

Reportáž Lenky Novákové (zdroj: ČT24)

Od roku 2008 těmto lidem pomáhá institut oddlužení neboli osobní bankrot. Tento způsob zbavení se dluhů, ale není pro každého. „Pro povolení schválení a oddlužení je nutné splnit řadu podmínek. Zejména tedy to, aby dlužníci v průběhu těch pěti let splatili alespoň 30 procent věřitelských závazků, aniž by se znovu zadlužili,“ uvedla tisková mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Výše dluhů se nejčastěji pohybuje kolem šesti set tisíc korun. Jsou ale případy, kdy je jejich zadlužení i vyšší. V Moravskoslezském kraji bankrotují také firmy. Od začátku roku to bylo bezmála 200 firem. „U firem jde o to, že ještě stále doznívá ekonomická hospodářská krize a její důsledky jsou samozřejmě i ty, že některé firmy neustojí svou ekonomickou situaci a skončí v konkurzu,“ řekla Zdeňka Libišová Svobodová z Poradny při finanční tísni.