Sloučení svých škol se skláři zřejmě nevyhnou

Kamenický Šenov – Liberecký kraj přeci jen sloučí sklářskou školu v Kamenickém Šenově s tou v Novém Boru. A to hned na začátku roku 2011. Původně to krajští zastupitelé chtěli udělat už v dubnu letošního roku. Kvůli protestům se ale sloučení odložilo a šenovská škola měla do konce září předložit projekt na své financování z více zdrojů. Tak se ale podle kraje nestalo. Liberecký kraj šenovské škole žádné mimořádné dotace na platy pedagogů jako v minulých letech neposkytl. Škole chtělo pomoci i hlavní město Praha, nabídlo jí studenty i peníze.

Sklářská škola v Kamenickém Šenově svou šanci na zachování promarnila, tvrdí Liberecký kraj. Škola měla do konce září předložit životaschopný projekt dlouhodobého financování. Tak se ale podle kraje nestalo. „Žádný životaschopný projekt nepřišel,“ uvedl náměstek hejtmana Libereckého kraje Radek Cikl (ČSSD). Vedení školy se brání: předložili jsme kraji podrobnou zprávu, která popisuje, jak se bude šetřit a naopak na čem se vydělá. Kraji to prý nestačí, protože se o zrušení školy rozhodlo už dávno a druhá šance byla jen politickým tahem před volbami. „Těch opatření bylo učiněno asi dvacet, jsou tedy informovaní. Nejsme samozřejmě výrobní podnik, takže vydělávat si na sebe nemůžeme,“ prohlásila zástupkyně ředitele SUŠS Kamenický Šenov Marie Kronďáková a Václav Frömmel z Klubu přátel školy doplnil: „Rada kraje v té době rozhodla. Termín sice posunula a dala jakýsi prostor, ale čekalo se, až bude po volbách a věci utichnou, protože se mediálně zviditelnily.“

Sklářská škola v Kamenickém Šenově je nejstarší svého druhu v Evropě. Kraj jí chce sloučit kvůli úsporám, předloni totiž dotoval její provoz jedním a půl milionem Kč, loni milionem. A letos je škola znovu ve ztrátě zhruba 700 tisíc Kč. „My se nestaráme pouze o střední školy, ale také o dětské domovy a speciální školy. To by mi potom musel někdo říct, kterou jinou a fungující školu nebo dětský domov je třeba omezit nebo úplně zrušit,“ dodal náměstek Cikl.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

O tom, kdy se obě školy sloučí, rozhodnou zastupitelé v listopadu. Ve hře jsou dva termíny: 1. ledna nebo 1. února.

Liberecký kraj přeci jen sloučí sklářskou školu v Kamenickém Šenově s tou v Novém Boru.
Zdroj: ČT24