Nemocnice v České Lípě prodělává kvůli nevýhodným dodávkám energie

Česká Lípa - Českolipská nemocnice prodělává kvůli nevýhodné smlouvě na dodávky energií čtyři miliony korun ročně. Problém už řeší právníci. Kraj, který nemocnici zřizuje, uzavřel nový tendr týkající se všech ostatních objektů, které vlastní. Je na tři roky a elektřinu i plyn bude dodávat jediný dodavatel. Mají se tak ušetřit stovky milionů.

Měsíce se snaží právníci českolipské nemocnice vyvázat ze smlouvy na dodávky energií. Tendr je totiž pro nemocnici nevýhodný. Smlouva je ale prakticky nevypověditelná. „Nevýhodnost byla ještě podtržena při odchodu bývalého ředitele nemocnice,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Problém už řeší i Liberecký kraj, který nemocnici zřizuje. Chtěl ji totiž zařadit do nového tendru, který má hejtmanství ušetřit stovky milionů. Principem je, že do všech objektů ve vlastnictví kraje bude dodávat elektřinu i plyn jediná firma.

V případě českolipské nemocnice se ale bude muset počkat. „V současné době celou situaci řeší naši právníci. V okamžiku, kdy bude problematika právně dořešena, bude i českolipská nemocnice zahrnuta do projektu centrálního nákupu energií,“ konstatoval hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Kraj tvrdí, že centrální dodávkou energií do všech svých objektů ušetří v příštích třech letech až 200 milionů korun. Výběrové řízení na dodavatele trvalo přes půl roku. „Mluvíme tu o 400 odběrných místech, jedná se o stovky příspěvkových organizací, práce nemohla být kratší,“ podotkl náměstek hejtmana Zdeněk Bursa.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Smlouva s novým dodavatelem energií začne platit od prvního listopadu. Týká se například dodávek do středních škol, dětských domovů nebo domovů důchodců.

Sanitka
Zdroj: ČT24