Ostatky biskupů se vrátily do olomoucké katedrály

Olomouc – Do krypty v katedrále svatého Václava v Olomouci se po roce a půl vrátily sarkofágy s ostatky tamních slavných biskupů. Cínové rakve totiž prošly restaurátorskými opravami, které jim vrátily původní vzhled. Pietní uložení proběhlo po mši, kterou sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Tělesné pozůstatky biskupů byly provizorně uloženy v nových měděných rakvích v jedné z kaplí katedrály. Obnova schránek je součástí projektu vnitřních oprav a restaurování olomoucké katedrály, na které farnost získala dotace z norských fondů. Částečně přispěl i Olomoucký kraj.

Na rakvích se podepsal čas. Restaurátoři při jejich obnově museli doplnit chybějící části sarkofágů včetně ryté výzdoby, erbů nebo ozdobných prvků. Při práci použili například i původní cín, který mohli přetavit.

V kryptě katedrály jsou uloženy čtyři rakve – kardinála Františka Ditrichštejna, biskupů Karla II. z Lichtenštejna, Viléma Jana Vojtěcha z Kolovratu a Marii Tadeáše hraběte z Trauttmansdorfu. Z tělesných pozůstatků biskupů Lichtenštejna a Kolovrata uložených v cínových rakvích nenašli antropologové téměř nic. Sarkofág kardinála Ditrichštejna byl jako jediný zcela prázdný. Jeho pozůstatky se ztratily, možná už v bouřlivých pobělohorských časech.

Vstup Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Dolní krypta katedrály se nyní mění v Mauzoleum olomouckých biskupů. Nově se otevře i pro veřejnost.

Historie katedrály se datuje k roku 1131 a svou dnešní novogotickou podobu získala na konci 19. století. V domě v sousedství katedrály byl v roce 1306 zavražděn poslední Přemyslovec Václav III.