Krajští úředníci marně žádají výsledky maturitní generálky

Karlovy Vary – Úředníky Karlovarského kraje zklamaly výsledky generální zkoušky státních maturit. Studenti v tomto kraji totiž dopadli nejhůř z celé České republiky. Uveřejnilo to na svých internetových stránkách ministerstvo školství. Opravené testy ale poslalo pouze do škol, krajské úřady jako jejich zřizovatel se při poptávce po výsledcích setkaly s odmítnutím. Hejtmanství to kritizuje.

„0,81 procenta znamená vlastně ve srovnání s tím nejlepším krajem v České republice, že jsme o polovičku horší a že vlastně každý druhý žák tady neuspěl,“ řekl radní Karlovarského kraje pro školství Vratislav Emler (nez). Ministr školství nejdříve výsledky krajům slíbil, teď ale změnil postoj. Důvodů, proč generálka nevypovídá přesně o znalostech studentů, je podle něj hned několik. Třeba že studenti dělali testy z ještě neprobrané látky, nepřipravovali se na ně, nejsou nijak motivováni nebo neměli svatý týden.

„Generálka měla vyzkoušet logistiku a všechny ty drobné chyby, které se objevily. Neměla primárně zkoušet znalosti,“ zopakoval ministr školství Josef Dobeš (VV). Ředitelé škol svým zřizovatelům souhrnné výsledky většinou odmítají sdělit. Ředitel chebské střední školy Miroslav Liška soudí, že výsledky ve stavu, v jakém je obdržel, „nejsou dobře podané“, jiní neví, k čemu by zřizovateli výsledky vůbec byly užitečné. Radní Emler ale tvrdí, že by mu pomohly zhodnotit úroveň škol.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Výsledky maturitních generálek přišly v období, kdy mají krajští zastupitelé rozhodovat o rušení některých škol z důvodu soustavného poklesu počtu žáků a studentů. Ohroženy jsou třeba školy v Aši, Chodově, Lokti anebo Nejdku. Na jiných se mají obory přesouvat nebo rušit. Některé ze škol mají obavy, aby právě horší výsledky maturitních generálek neměly vliv na konečné rozhodování krajských zastupitelů.