Vyplavení sportovci na Liberecku možná dostanou peníze za zrušený motokros

Liberec – Srpnové povodně v Libereckém kraji neponičily jen domy a silnice, vyplavené byly i tělovýchovné organizace a malé sportovní svazy, které doslova živoří. Teď jim ale svitla naděje, opoziční hnutí Starostové pro Liberecký kraj totiž chce, aby kraj rozdělil 400 tisíc korun, které byly původně určené na mistrovství republiky ve free style motokrosu. Organizátoři závod zrušili.

„Z našeho pohledu se někdy podporují ne úplně logické komerční akce a vedle toho není dost peněz na podporu sportu pro všechny. Teď, když ta akce není, tak věřím, že vedení kraje ty peníze použije rozumným způsobem,“ uvedl Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který sedí na kraji v zastupitelstvu. A tento návrh nevylučuje ani náměstek hejtmana Radek Cikl (ČSSD): „Pokud nebude žádný jiný rozumný návrh, tak se tomu ani já bránit nebudu.“ 

Srpnová povodeň poničila třeba fotbalové hřiště v Nové Vsi u Liberce. Voda si vyhloubila koryto přímo napříč hřištěm a odnesla s sebou i vybavení, třeba střídačky nebo brankové sítě. Celkem se škoda vyšplhala na pět milionů korun. Šedesátka místních fotbalistů tak na hřišti nebude hrát ještě minimálně příští sezonu. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Skoro dvoumetrová povodňová vlna spláchla také kuželnu v Chrastavě. Místnost, kde dříve byly dvě moderní dráhy a propracovaný systém podávání kuželek, teď vypadá spíš jako garáž. Podle předsedy kuželkářského klubu Spartak Chrastava Františka Vokouna by oddíl na úplnou obnovu potřeboval zhruba 3,5 milionu korun. 

Už z těchto dvou příkladů je jasné, že 400 tisíc korun z motokrosové akce v žádném případě nemůže škody sportovním klubům nahradit. Liberecký kraj už proto požádal ministerstvo školství o 13,5 milionu korun právě pro vyplavené sportovní jednoty a kluby.