Největší šachy se hrají v Ořechu

Ořech u Prahy (Středočeský kraj) – Pokud chcete vidět největší šachy na světě, zajeďte si do Ořechu u Prahy. Téměř třímetrové figury, z nichž každá váží více než tisíc kilogramů, vyrobil místní rodák Vladimír Glaser. Naposledy budou pohromadě k vidění ve středu 17. listopadu a potom se přemístí do obcí v okolí Karlštejna. Vytvoří se tak zajímavý turistický okruh a Karlštejnsko se promění v jednu velkou šachovou partii. Všechny figury totiž mají svoji logiku, každá z nich se váže ke konkrétní obci. Nese charakteristický znak, který reflektuje její historii.

Původně chtěl Vladimír Glaser vyrobit pro svoji obec jednu symbolickou sochu bílého koně. Postupně však začaly přibývat další figury, až vznikly kompletní šachy. V obvodu měří 3 a půl metru a nejvyšší, téměř třímetrový, je černý král – symbol Karla IV. „Hráli jsme s nimi partii, ale s jeřábem. Každá ta figura má totiž v průměru 1,5 tuny. Vyrobené jsou z betonu, pórobetonu, železobetonu a dalších materiálů,“ uvedl autor projektu Vladimír Glaser.

Dnes měly být pohromadě naposledy, kvůli velkému zájmu je bude možné vidět ještě ve svátek 17. listopadu. Potom se figury rozmístí do jednotlivých obcí Karlštejnska podle toho, jaký znak a atribut nesou. Pro turisty se tak vytvoří okruh po zajímavých místech regionu. „Bílý pěšec přijde do obce Loděnice. Tam se vyráběly gramofonové desky, takže jako atribut má gramofonovou desku. A také se tam natáčel film Ostře sledované vlaky, ten je připomenutý razítkem zezadu,“ vysvětlil Vladimír Glaser a starosta obce Lety Jiří Hudeček (ODS) doplnil: „Vedle nás je cyklostezka, která je poměrně hodně frekventovaná. Věříme tedy, že díky tomu, že ta figura tady bude umístěná, tu cyklistů projede ještě víc.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Obec Ořech si svého bílého koně, kterého má také ve znaku, chtěla původně postavit k rybníku pod kostelem. Některým zastupitelům toto místo nyní nepřipadá příliš vhodné, proto chtějí do konce měsíce vytipovat jinou lokalitu.

Téměř třímetrové šachové figury vyrobil rodák z Ořechu u Prahy Vladimír Glaser.
Zdroj: ČT24