Negativní kampaň nese ovoce, vandalové ničí solární panely

České Budějovice - Na solární elektrárny útočí vandalové a poškozují je taky zloději. Několik takových případů řeší i kriminalisti v jižních Čechách.  Provozovatelé si musejí najímat na ochranu bezpečnostní agentury. Podle nich se tak různí podnikavci snaží opatřit příslušné technologie, a tak ušetřit na nákladech.

Obec Těšovice na Prachaticku navštívili zloději. Neukradli však peníze či jiné cennosti, ale solární panely. Po panelech zůstaly v zemi jenom ocelové sloupky, zloději potřebovali třicet minut na to, aby prosklené desky odšroubovali a z oploceného areálu odvezli. „Pachatel vnikl dovnitř za použití násilí a odvezl si deset solárních panelů,“ informuje mluvčí prachatické policie Martina Joklová. 

Těšovické obyvatele zpráva o krádeži panelů zaskočila. Solární zdroj považují za přínos, do obecní pokladny získali od provozovatelů už sto tisíc korun. „Překvapilo nás to, ale zařízení je umístěno za obcí u lesa,“ upozorňuje starosta obce Jan Řezník. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle energetiků rozvodná síť tyto výpadky téměř nepocítí. Výkon solárních elektráren je malý, a pokud ho provozovatelé krátkodobě sníží, dispečeři nezkoumají, zda příčinou byla porucha nebo krádež. „Pokud nám to nezpůsobí nějaké problémy, tak to nezkoumáme,“ potvrzuje mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Zástupci fotovoltaické asociace soudí, že jde zřejmě o krádeže na objednávku. Potvrzují, že jejich počet roste, evidují už deset podobných případů. „Jde o krádeže, kdy se někdo snaží ušetřit za nákup nových technologií,“ domnívá se mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Jan Hlaváč.  

Oslovení provozovatelé potvrdili, že některé elektrárny už hlídají bezpečnostní agenturou. Zaznamenali totiž vedle krádeží i přímé vandalské útoky. „Kvůli negativní kampani lidé rozbíjejí solární panely,“ říká Jan Hlaváč. 

Prachatičtí kriminalisté zatím po zlodějích neúspěšné pátrají. Pokud je dopadnou, hrozí jim až dva roky vězení.