Novojičínští policisté učí ženy sebeobranu

Nový Jičín - Jak se bránit případným násilníkům, učí ženy v kurzu sebeobrany městské policie v Novém Jičíně. Ženy jsou podle policie ohroženy nejčastěji. Jen loni stoupl počet loupežných přepadení v novojičínském okrese o 36 procent. Tříměsíční kurz pořádá policie v rámci projektu prevence kriminality ve městě. Praktickou sebeobranu, ale také základy bezpečného chování a psychologii sebeobrany - to vše nabízí bezplatný čtyřicetihodinový kurz městské policie v Novém Jičíně, o který je obrovský zájem.

„Pracovala jsem v psychiatrické léčebně, kde ta sebeobrana byla také někdy na místě,“ říká jedna z účastnic kurzu. „Mně přišlo, že jsem taková, že bych byla příliš ohleduplná a spíš to schytala sama,“ dodává trochu skepticky druhá.

„Tento projekt je určený především pro ženy ve specifických pracovních prostředích, jako jsou poštovní doručovatelky, bankovní úřednice, pracovnice, které provádějí dohled v rodinách a podobně,“ uvedl ředitel Městské policie Nový Jičín René Škoda.

Tříměsíční kurz, který probíhá o víkendech, financuje ministerstvo vnitra a město. Ženy se v něm naučí zacházet také s prostředky osobní ochrany, jako jsou spreje a paralyzéry. „Pepřový sprej je docela ideální, jak z hlediska skladnosti, protože ho může mít klidně žena v kapse nebo v kabelce, tak i co do účinnosti. Nejen proti lidem, ale třeba i proti agresivním zvířatům,“ myslí si instruktor Konstantin Mazare.

„Ženy se v kurzu naučí předejít těm nejhorším následkům bezprostředního ataku, to znamená, že se naučí vyprostit z úchopu, předejít škrcení,“ tvrdí hlavní instruktor Pavel Němec.

„Akorát v reálu při plné rychlosti to bude zase trošku něco jiného, ale člověk má aspoň trochu zvýšené sebevědomí,“ nelituje, že se přihlásila, další z účastnic. Kurz sebeobrany bude zakončen zkouškou. Kromě získaného certifikátu se ženy dozví, jak na tom jsou a co všechno se během kurzu naučily.

  • Instruktoři v akci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2104/210386.jpg
  • Kurz sebeobrany pro ženy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2104/210387.jpg