ÚOHS zrušil obří tendr na opravy mostů v Libereckém kraji

Liberec - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil obří tendr na opravu více než 50 mostů na silnicích II. a III. tříd, který Liberecký kraj několik let připravoval. Některé z mostů navíc silně poškodily loňské povodně a opravy nutně potřebují. Důvodem zrušení soutěže jsou kvalifikační kritéria, která byla nastavena diskriminačně. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes. Liberecký kraj se rozhodl rozhodnutí respektovat a vypsat nové výběrové řízení.

„Liberecký kraj diskriminačním způsobem nastavil kvalifikační kritéria, když požadoval, aby u sdružení ucházejících se o zakázku alespoň jeden z nich prokázal obrat ve výši minimálně 80 procent předpokládané ceny zakázky. Zákon to neumožňuje,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj. Podle něj to mohlo vést ke skryté diskriminaci ostatních uchazečů. Antimonopolní úřad zjistil i několik dalších pochybení. Zadání soutěže i výběr vítěze přitom od začátku kritizovala i opozice. Podle libereckého hejtmana Stanislava Eichlera je to pro občany v oblastech postižených loňskými povodněmi špatný signál, protože se rekonstrukce mostů a navazujících komunikací zpozdí minimálně o půl roku.

Celkové škody na mostech ve správě kraje překročily 450 milionů

Ještě před povodněmi schválil kraj přijetí půlmiliardového úvěru právě na rekonstrukce klíčových mostů. Do roku 2013 jich chce opravit pět desítek. Oprava vybraných mostů měla stát podle odhadů 400 milionů korun, v soutěži ale kraj dostal nabídku o čtvrtinu nižší. To mu uvolnilo zhruba 100 milionů korun, které mohl použít na spolufinancování oprav dalších mostů poškozených povodněmi. Nyní ale musí tendr na mosty vypsat znova. „Rada kraje se rozhodla respektovat rozhodnutí úřadu a vypsat nové výběrové řízení. Až po analýze se rozhodneme, jaké,“ řekl liberecký radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa (ČSSD).

Liberecký kraj vlastní 667 mostů na silnicích druhých a třetích tříd, 271 z nich je ve špatném až havarijním stavu. Stav mostů v kraji nebyl dobrý ani před povodněmi, velká voda ale zasáhla 198 mostů, 60 procent z nich bylo narušeno tak, že musela být omezena jejich nosnost. Kompletní rekonstrukci potřebuje 22 mostů, dalších devět voda zcela zničila a vojáci je museli nahradit mostními provizorii. Celkové škody na mostech ve správě kraje překročily 450 milionů korun.