Nové vedení K. Varů chce prověřit městské smlouvy a chystá personální změny

Karlovy Vary - Karlovy Vary patrně nestihnou schválit na prosincovém zastupitelstvu návrh hospodaření města na rok 2011, a čeká je proto rozpočtové provizorium. Podle primátora Petra Kulhánka z Karlovarské občanské alternativy (KOA) se na přípravě nového rozpočtu od léta nepracovalo a do konce roku nelze vše zvládnout. Nové vedení města se také chce soudit o budovu Lázní III, jejíž prodej společnosti Veso schválilo krátce po komunálních volbách ještě původní vedení karlovarského magistrátu. Stejně tak bude usilovat o další majetek, který už byl nebo má být prodán. S příchodem nového politického vedení budou následovat i personální změny.

„Nevím, zda budeme vůbec schopni do zastupitelstva, které je v prosinci, rozpočet sestavit. Jsem velmi rozčarován z toho, že se nikdo z minulého vedení rozpočtem nezabýval a to je podle mě flagrantní pochybení,“ domnívá se Kulhánek. Nové vedení města si vybralo 25 dalších témat, která chce do konce roku přehodnotit. Kromě budovy Lázní III se nové vedení chce zaměřit například na zakázku na výstavbu krytého bazénu či situaci v Karlovarském symfonickém orchestru.

Plavecký bazén má postavit za 271 milionů Kč sdružení Bazén Karlovy Vary (Tima, Baustav a Metrostav). Podle primátorova náměstka Jiřího Kotka (Alternativa) existovala mnohem levnější nabídka a vadí mu to, že Metrostav a Baustav už figurovaly v aféře spojené se stavbou multifunkční arény za 1,2 miliardy korun. Za takzvanou "karlovarskou losovačku" tehdy dostalo město pokutu půl milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Magistrátní úředníky čeká propouštění

Magistrát chce také otevřít prodej historických budov v Lázeňské ulici, kde jejich noví vlastníci požadují zrušení předkupního práva města. Náměstek primátora Kotek tvrdí, že některé smlouvy jsou pro město značně nevýhodné. Bývalý primátorův náměstek Tomáš Hybner (ČSSD) se domnívá, že nové vedení města se snaží současnými prohlášeními pouze vzbudit mediální zájem. Podle něj byly v minulosti veškeré smlouvy na prodej městského majetku připraveny velmi dobře a schvalovala je nejen rada, ale i zastupitelstvo.

Magistrát v nejbližších týdnech čeká i snížení počtu úředníků, teď jich tu pracuje na 380. Koalice není spokojená i s prací některých vedoucích odborů. Pro nového primátora Kulhánka je prý naprostou prioritou, aby administrativní aparát fungoval.