Ministerstvo potvrdilo volbu strakonického starosty

České Budějovice – Volba strakonického starosty byla poznamenána procesními zmatky. Přesto byl podle vyjádření úředníků ministerstva vnitra starosta zvolen v souladu se zákonem. Někteří zastupitelé měli totiž k volbě výhrady. Nelíbilo se jim především to, že starostu volili před úplným složením slibu. Radnice verdikt ministerstva přivítala.

Když skládali slib noví jindřichohradečtí zastupitelé, prohlásili: 'slibuji' a podepsali se. Ve Strakonicích se ale zastupitelé jen podepisovali, pak hned začali volit starostu. Když je opozice při sčítání hlasů na pochybení upozornila, teprve dodatečně jeden po druhém řekli: 'slibuji'. „Nastal určitý chaos způsobený nervozitou, trémou nebo nezkušeností předsedajícího,“ domnívá se opoziční zastupitel Ladislav Havel. 

Zastupitelé tak zvolili starostu ještě před tím, než slib zcela složili. Podle některých z nich je taková volba zřejmě neplatná, radnice to ale odmítá. „Průběh volby nebyl zcela správný, jak by měl být podle litery zákona,“ upozorňuje předseda místního sdružení ODS Petr Kozjura. „Na ustavujícím jednání zastupitelstva vždy panuje určitá nervozita,“ omlouvá pochybení staronový starosta Strakonic Pavel Vondrys.    

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle kraje zastupitelé při podpisu volebního slibu žádné výhrady neměli. A to je klíčové. „S největší pravděpodobností je volba starosty Strakonic platná,“ uvádí ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje Luboš Průša.     

Podle pracovníků ministerstva vnitra nejde o první podobný případ. Po přezkoumání se postavili na stranu radnice. „Podle právního názoru ministerstva vnitra je volba starosty platná,“ potvrzuje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.   

Podle Pavla Vondryse radnice takový verdikt očekávala, proto také novou volbu starosty nepřipravovala. Volby ve městě vyhrála právě strana starosty Vondryse Slušnost a jistoty pro Strakonice. V koalici je se sociálními demokraty a TOP 09. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu mají společně dvanáct hlasů.