Začátek řeky Vydry lze sledovat z „obývacího pokoje“

Modrava (Klatovsko) – V místě soutoku Modravského a Roklanského potoka, kde začíná řeka Vydra, se mohou turisté posadit do „obývacího pokoje“. Obec Modrava chce na novou atrakci přilákat turisty, kterých v atraktivní lokalitě v posledních letech ubývá. Podle modravského starosty Antonína Schuberta klesá zájem o Šumavu u Modravy především kvůli „konzervaci“ národního parku, kde nevzniká nic nového. Novinky proto připravila sama Modrava, odpočinková místa podobná tomu u Vydry mají vzniknout příští rok ještě tři.

„Obývací pokoj“ v místě, kde vzniká Vydra, má deset křesel a tři stolky, odkud je možné pozorovat okolí dvěma průhlednými stěnami. Objekt je celoročně volně přístupný. Turistovi simuluje toto emoční místo komfort obývacího pokoje obklopeného krajinou, řekl starosta obce, kam každoročně přijíždí zhruba 300 tisíc turistů.

„Modrava se k instalaci odhodlala po dva roky trvající nečinnosti Správy NPŠ, která slíbila, že se v turistickém ruchu něco změní, ale nestalo se nic. Poté jsme se přestali správy parku ptát a vzhledem k tomu, že jde o mobilní zařízení, které není pevně spojené se zemí, tak jsme ho na soutok umístili a nikoho se neptali, protože je to náš pozemek,“ uvedl starosta. Schubert jako šéf mikroregionu Šumava-Západ navrhl, aby se každá obec prezentovala svým image projektem.

Vedení národního parku odmítá, že by se o turisty nezajímalo. „Park dělá pro vábení turistů dost. Neustále se rozrůstá mobiliář od přístřešků po tabule a označení, jehož prioritou je ale dřevo. Za poslední roky vybudoval desítky malých parkovišť s mapami, na nichž jsou vytipovány okruhy s cílem,“ řekl Josef Zollpriester, zástupce státní správy z oddělení ochrany ekosystémů NPŠ. Přibyly také naučné stezky a řada nocovišť pro turisty, které jsou umístěny po 25 kilometrech po červené magistrále po celé délce parku při hranici mimo civilizaci. „Nemícháme se ale do věcí obecních, které nejsou kompetenci správy,“ dodal zástupce NPŠ.