Lyžařská centra se chystají na sezónu

Ostrava - Provozovatelé lyžařských center v Jeseníkách mají pro milovníky zimních sportů dobrou zprávu. Letos zdražovat nebudou, ceny vleků zůstanou stejné jako minulý rok. Ski areály připravily pro návštěvníky řadu novinek. Mezi ně patří například i nový lyžařský areál v Koutech nad Desnou s moderní lanovkou.

Praděd, Ramzová a Červenohorské sedlo patří k největším skiareálům v Jeseníkách. Milovníky zimních sportů proto potěší, že zde zůstanou ceny vleků stejné. Za jednodenní jízdenku zaplatí dospělý od čtyř set do pěti set korun. Provozovatelé připravili pro letošní zimní sezónu i řadu změn. „Jeden vlek chceme vyčlenit pro tréninkovou činnost a pro snowboard. Také k tomu chceme připravit snowpark,“ informuje provozovatel areálu Praděd-Jeseníky Josef Figura. „V provozu budou tři lyžařské vleky a dvě lanové dráhy. Novinkou je rekonstrukce 2. úseku lanové dráhy na dvousedačkovou lanovou dráhu,“ uvádí provozovatelka Ski areálu Ramzová Karla Kubíčková. 

Letos budou moci zájemci nově využít bodovou jízdenku, kterou si zakoupí v Petříkově, také v lyžařském areálu na Ramzové a naopak. Novinkou bude také otevření lyžařského areálu v Koutech nad Desnou, který se může pochlubit šestisedačkovou lanovkou. Ta bude v provozu celoročně. „Ski areál Kouty se může pochlubit kromě šestisedačkové lanovky sjezdovkami dlouhými přes dva kilometry. Ta kratší dokonce splňuje parametry na světový pohár v alpském lyžování,“ říká ředitel Ski areálu Kouty Martin Medřický.  

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Na zimu je připravena i horská služba, její členové už prošli každoročními školeními a prověrkami. „Co se týká terénu, tak jsme dokončili tyčové značení na hřebenech. V nepříznivém počasí ho mohou turisté bez problému využívat. Do zimní sezony provedeme obměnu dvou terénních aut a dvou sněžných skútrů,“ uzavírá náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. 

Zimní sezóna začne oficiálně 25. prosince, provozovatelé lyžařských areálů jsou ale připraveni spustit vleky i dříve.