Pražská zoo získala novou hvězdu - orangutana Padyho

Praha – Slavné gorilí rodince z pražské zoo roste velká konkurence. Zahrada má totiž nový přírůstek – dvanáctiletého orangutana sumerského Padanga z britského Chesteru. Chovatelé dávají dohromady orangutaní rodinu, na partnerku si ale bude muset orangutan ještě chvíli počkat. Návštěvníci zoo jej můžou navštívit v pavilonu indonéské džungle. Už během týdne bude mít zoo další přírůstek. Gorilí rodinu doplní nová samice, ze severního Irska přijede patnáctiletá Bikira.

Nováčka v pražské zoo pozná každý podle rozcuchané zrzavé kštice. Chovatelé mu říkají zkráceně Pady. Orangutani sumaterští jsou v přírodě i v zajetí vzácní, nicméně spolu s Padym má už pražská zoo tři. Dvanáctiletý orangutan je navíc tak trochu celebrita, jeho dědeček je totiž doslova vzorový samec, jehož fotografie jsou použité ve všech encyklopediích v Anglii.

Pady se usídlil v pavilonu indonéské džungle. Zatím se trochu ostýchá a zvyká si na nové prostředí. „Velmi často ho můžete vidět, jak sedí zachumlaný v dece nebo má nějakou mikinu na hlavě. Velmi si to oblíbil,“ svěřila se vrchní chovatelka lidoopů Denisa Ryšková.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)

Pady žil v Anglii ve velké rodině, v pražské zoo je ve výběhu zatím sám a čeká na budoucí partnerku. Tou by se během několika měsíců měla stát Mawar, která přicestuje z ostrova Jersey v Lamanšském průlivu. „Mawar je už dvojnásobná matka, je jí přes dvacet let, čili by to pro nás měla být taková snadná akvizice,“ věří kurátor savců Pavel Brandl. Zoo má s rodinkou velké plány. Pokud si Pady s Mawar padnou do oka, můžou se návštěvníci těšit na další opičí mláďata.

Orangutan Pady
Zdroj: Zoo Praha/Pavel Brandl