Zima opět vehnala bezdomovce do veřejných budov

Havlíčkův Brod - Bezdomovci se začínají s příchodem zimy stahovat do veřejných budov. Například v Havlíčkově Brodě se sice díky ochrance a zásahu městské policie podařilo tento problém vyřešit na nádraží, bezdomovci se nicméně přesunuli do jiných objektů, například do nemocnice. Zde na podobná opatření nejsou peníze. Do azylových domů, které hlásí volná místa, se ovšem bezdomovcům kvůli přísnému režimu a zákazu pití alkoholu stěhovat nechce. Mnozí bezdomovci se tak přesouvají i do sklepů domů, kde děsí jejich obyvatele.

V havlíčkobrodské nemocnici nyní musí podobné situace řešit. Poslední případ se odehrál na toaletách. Bezdomovec zde zablokoval záchody, protože se chtěl celý umýt a taky přeprat spodní prádlo. „Na delší dobu zablokují toalety, které jsou veřejně přístupné pro naše pacienty. Ti na to poukazují a my to musíme řešit ve spolupráci s městskou policií,“ řekla o této praxi mluvčí nemocnice Petra Černo.

„Během posledních asi dvou měsíců jsme zde byli pomoci sedmkrát vykázat takové osoby,“ uvedl ředitel havlíčkobrodské městské policie Jan Pavlík. Veřejné prostory totiž hlídají pouze pracovnice info centra a pak kamerový systém, neboť nemocnice peníze na ochranku nemá. Podle mluvčí nemocnice ani legislativa jiné řešení neumožňuje.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Bezdomovci by mohli najít provizorní útočiště v azylových domech, které mají kapacitní rezervy. „V našem kraji máme osm azylových domů a kapacita je dostatečná,“ doplnila Věra Švarcová, radní pro oblast zdravotnictví kraje Vysočina. Avšak ačkoliv je v azylových domech volno, bezdomovce od ubytování odradí hlavně to, že se tam nesmí pít alkohol a musí se dodržovat kázeň.

Nemocnice v Havlíčkově Brodě
Zdroj: ČT24