Řidiči ujíždějící bez placení jsou postrachem karlovarských pumpařů

Karlovy Vary - Na Karlovarsku se množí krádeže u benzinek, kdy si zloději natankují a následně ujedou bez placení. Většinou se je nedaří vypátrat. Provozovatelé si stěžují rovněž na to, že se krádeže vyšetřují jen jako přestupky. Policie ovšem tvrdí, že takový je zákon. Jednotlivé krádeže totiž většinou nepřesáhnou pětitisícový limit, aby mohly být trestně postižitelné.

Poslední krádež zachytil kamerový systém u benzinky poblíž Františkových Lázní. Dva muži v zeleném citroenu naplnili nádrž a několik kanistrů. Nechali tu dluh přes tři a půl tisíce korun. „Byl jsem metr od spolujezdce, když otevřel dveře, naklonil se k řidiči a řekl mu, že chce peníze. V ten moment ho řidič stáhl do auta a oba odjeli,“ řekl pokladní Václav Böhm. Policie po pachatelích pátrá zatím neúspěšně. „Zjistili jsme, že vozidlo, v němž bez zaplacení odjeli, bylo odcizeno v polovině října letošního roku v Karlových Varech,“ prohlásila Martina Hrušková, mluvčí PČR Cheb.

Provozovatelé benzinek pokládají možnost pouhého přestupkového řízení s maximální pokutou 15 tisíc korun za málo odstrašující. „Je tam bezprostřední ohrožení života pokladního, který se snaží zakročit. V devadesáti procentech jsou to kradená vozidla,“ podotkl nájemce benzinové pumpy Miroslav Novák.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Obsluhám může opravdu jít doslova o život. Před několika lety se pokusil pokladní z benzinky na sv. Kříži u Chebu zastavit auto, které ujíždělo bez placení. Zloděj mu zaklínil ruku stahovacím oknem. „Došlo k jeho zachycení na vozidle a usmýkání k smrti,“ řekl Jaroslav Skalický z benzinové pumpy u Sv. Kříže.

Policie vyšetřovala v posledních třech letech, od začátku roku 2007, na Karlovarsku 938 případů, kdy někdo odjel od stojanů bez placení.

Záběry z kamer u benzinky
Zdroj: ČT24