Loučovice čekají na květen

Loučovice (Českokrumlovsko) – Už za šest měsíců budou moct Češi volně pracovat jak v Rakousku, tak v Německu. Otevření obou pracovních trhů těší především obce v příhraničí. Velké naděje do něj vkládají i obyvatelé Loučovic na Českokrumlovsku, kde přišlo o práci několik set lidí. Zkrachoval zde totiž jediný velký zaměstnavatel a díky tomu se zde může rozjet souvislá řada doprovodných negativních jevů, která může v důsledku znamenat konec pro celou obec. Lidé nebudou dostávat výplaty, díky tomu budou nižší tržby v obchodech, což značí nižší příjem do obecní kasy, méně dětí ve škole, nezaměstnanost. Někteří z obyvatel už uvažují o tom, že se odstěhují.

Po dokončení linky asi 20 kilometrů od hranic budeme mít zájem o možná až třicet dělníků na zpracování dřeva. Tak vypadá jedna z nabídek rakouských firem, které už dorazily na českokrumlovský úřad práce. Do otevření německého a rakouského pracovního trhu přitom zbývá ještě půl roku. „Už jsme jednali s konkrétními firmami a čekáme na květen,“ uvedl ředitel Úřadu práce Český Krumlov František Petera. Konkrétní nabídky se týkají hlavně Loučovic, obce, ve které před měsícem, kvůli krachu jediného velkého zaměstnavatele, raketově stoupl počet lidí bez práce. „Čekáme na to jako na spásu. Myslím, že část občanů tam práci najde,“ doplnil starosta Loučovic Jan Kubík (nez.).

Ve skutečnosti už část obyvatel Loučovic v Rakousku legálně pracuje. Jsou to však ti, kteří si dokázali v němčině vyřídit všechny administrativní náležitosti. Květen 2011 je tak důležitý hlavně proto, že odpadne část papírování a práci bude možné zprostředkovat. „Volná místa by tam určitě byla, ale je problém si to administrativně sám vyběhat,“ prohlásil Jiří Bašta z Loučovic.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Loučovice jsou však podle úředníků spíš výjimkou, uvolnění pracovního trhu u jihozápadních sousedů prý výrazný odliv lidí do zahraničí nezpůsobí. „Neočekáváme příliš velkou změnu oproti dosavadnímu období,“ potvrdila mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Viktorie Plívová.

Čerstvě nezaměstnaným v Loučovicích tak nezbývá než čekat. Jejich řady se rozšíří ještě po prvním lednu, kdy vyprší smlouvy zbývajícím zaměstnancům papíren.

Úřad práce
Zdroj: ČT24