V Moravskoslezském a Olomouckém kraji bude dražší voda

Ostrava - Obyvatelé Moravskoslezského a Olomouckého kraje zaplatí od nového roku více za vodu. Cena za vodné a stočné se zvýší v průměru o tři koruny za metr krychlový. Spotřeba vody přitom trvale klesá. Vodárenské společnosti obhajují zdražování  zvýšenými náklady na provoz a inflací.

Ostravské vodárny a kanalizace kupují dražší vodu. Více peněz zaplatí také za elektrickou energii. Obyvatelé moravskoslezské metropole proto od nového roku zaplatí za vodu o pět procent více než doposud. Lidem se to pochopitelně nelíbí. „Hlavními důvody jsou zvýšení cen vstupů a nutnost zvýšit objem oprav,“ vysvětluje generální ředitel, OVaK a.s. Antonín Láznička. „Jedná se na příští rok o částku zhruba 38 milionů korun, plánujeme investice do rozšíření zařízení v naší laboratoři,“ dodává ředitel pro strategii Petr Konečný.

Jedním z důvodu ke zdražování je také to, že lidé snížili svou spotřebu. Provozní náklady vodárenských společností totiž snížením spotřeby neklesají. „To je otázka udržení trvalého provozu protože 75 až 80 procent nákladů je konstantních, takže je jedno, jestli lidé v Ostravě berou vodu nebo ne, čerpadla musí být zapnutá a celé zařízení musí běžet trvale,“ tvrdí ředitel Antonín Láznička. Dražší vodu budou mít v příštím roce lidé z celého Moravskoslezského kraje. „Přesná čísla neřeknu, protože ceny pro rok 2011 nebyly ještě definitivně schváleny. Náš předpoklad je, že to zvýšení cen vody by mělo být kolem pěti procent,“ uvedla mluvčí SmVaK Ostrava a.s. Eva Špirochová.

Cena za vodné a stočné stoupne od prvního ledna také v kraji Olomouckém, lidé tady přitom za vodu platili už teď více než v kraji Moravskoslezském. Od příštího roku tady bude stát kubík vody přes 70 korun. Průměrná čtyřčlenná rodina za něj zaplatí 42 korun měsíčně navíc. Cena pitné i odpadní vody patří mezi takzvaně věcně usměrňované a stanovuje se podle cenového věstníku ministerstva financí. Mohou tak v ní být zahrnuté pouze oprávněné náklady a přiměřený zisk.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2141/214098.jpg
  • Grafika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2141/214099.jpg