Plzeň si pochvaluje práci nezaměstnaných, kteří čistí chodníky

Plzeň – Plzeň se rozhodla zaměstnat na úklid chodníků ty, kteří již dlouhodobě pobírají sociální dávky. Pokud je totiž chtějí pobírat dál, musí alespoň týden v měsíci pracovat. Většina z nich patří k těm nejspolehlivějším pracovníkům v tomto oboru ve městě. Nikdo na ně nemusí dohlížet a vždy udělají práci, která je jim zadána. Radnice chce ty nejzodpovědnější zaměstnat, aby jako předáci dohlíželi na méně pracovité kolegy. Využívat k obecně prospěšným pracím odsouzené se v Plzni neosvědčilo.

V Plzni pomáhají s úklidem sněhu nezaměstnaní. Jen v centru města jsou jich v rámci veřejné služby každý den dvě desítky. „Mnozí z těchto lidí udělají všechno pro to, aby tuto práci odvádět nemuseli. Pak nářadí buď ztratí, nebo poškodí,“ vysvětlil častou praxi nezaměstnaných místostarosta města Radislav Neubauer (ČSSD). V tomto případě to ale neplatí. Nezaměstnaní dnes již od sedmi uklízejí chodníky a včera byli na nohou ještě dříve.

Na úklid má radnice využívat i odsouzené, kteří mají obecně prospěšné práce nařízené jako alternativní trest. Nicméně Petr Baloun, vedoucí odboru dopravy a životního prostředí v Plzni, poukazuje na to, že na jejich pomoc se nelze plně spolehnout: „Nemají přesně stanovenou povinnost, kdy tento výkon trestu uskuteční.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Centrální plzeňský obvod má na starosti osm set čtyřicet tisíc metrů čtverečních komunikací pro pěší. Hlavní část jejich zimní údržby zajišťují najaté specializované firmy. Loňská zima stála centrální plzeňský obvod zhruba tři miliony korun.