Z černé stavby v Pardubicích se zřejmě stane legální předzahrádka

Pardubice – Půl roku usiluje majitel kavárny v centru Pardubic o legalizaci svého podniku. Stavební úřad ji označil za černou stavbu a žádal její demolici. Všechno se změnilo krátce poté, co se starostou obvodu stal Jaroslav Menšík, který se před tím na projektu sporné kavárny podílel jako architekt. Případ dostal na starosti odbor dopravy a demolice nebude.

Jaroslav Menšík se podílel na projektu této kavárny v centru Pardubic, zařizoval dokonce její legalizaci. Potom byl ovšem zvolen starostou obvodu a věci nabraly rychlý spád. Od stavebního úřadu si náhle případ těsně před rozhodnutím o demolici stavby převzal odbor dopravy. Ten už kavárnu neposuzuje jako černou stavbu, ale jako předzahrádku, jak potvrdil Menšík. Legalizaci kavárny už nic nebrání.

Podle vedoucí odboru dopravy obvodu Hana Pechmanová jde o pravomoc odboru. Hlavní architektku města Petru Nacu postup prvního pardubického obvodu šokoval. Starosta Menšík se ve střetu zájmů necítí. Tvrdí, že do případu nezasahuje. Podle svých slov ani nemůže. Zároveň však uznává, že s úředníky svého obvodu o kontroverzní kavárně hovořil. Šlo však prý jen o konzultaci.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Není náhodou, že úředníci změnili svůj postoj krátce po nástupu Menšíka do funkce, říká bývalá starostka obvodu Hana Tomanová (ODS). Z černé stavby se tak zřejmě stane legální zastřešená předzahrádka. Jen pro zajímavost, spornou kavárnu často navštěvují nejen politici města, ale i samotní úředníci.