Kdo zaplatí pochybný tendr v Hradci?

Hradec Králové – Bývalí zastupitelé Hradce Králové by měli zaplatit pokutu ve výši půldruhého milionu korun, kterou městu udělil antimonopolní úřad. To vzkazují místní občané, kteří odmítají, aby sankci kvůli chybám v tendru na provozovatele parkování hradilo město. Hradec pronajal plochy na třicet let firmě Atol-ISP. Smlouva je terčem kritiky od začátku s tím, že je pro město nevýhodná.

Šestadvacet zastupitelů hlasovalo v roce 2006 pro to, aby Hradec na třicet let pronajal parkovací plochy firmě Atol-ISP. Ať tedy ti zaplatí pokutu půldruhého milionu, kterou městu udělil antimonopolní úřad za chyby v tendru, míní pět tisíc lidí, kteří petici podepsali. „Tehdejší vedení města předložilo koncesní smlouvu zastupitelům na jednání těsně před jednáním zastupitelstva a celá debata k této smlouvě trvala dvacet minut. Zastupitelé rozhodovali bez znalosti věci,“ tvrdí hradecká zastupitelka a organizátorka petice Lenka Fialová.

Iniciativa se obrátí na nové zastupitele, aby její postup podpořili. A pokud ho neschválí, bude po bývalých vymáhat peníze soudně. Každý by měl zaplatit ze svého padesát osm tisíc korun. „Já si myslím, že je dobře, že se lidi ozvali. Občané na to mají nárok. Můj občanský názor je, že je to asi správné,“ uvádí náměstek hradeckého primátora Vlastimil Ondráček.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Advokát Jiří Všetečka iniciativě mnoho šancí na úspěch u soudu nedává. Přesto aktivitu vítá. „Tímto způsobem mohou občané dostat odvahu domáhat se náhrady škod v případech rozhodování samosprávy i veřejné správy v případech, kdy úředníci svými rozhodnutími často mohou způsobit podstatnější škody než v takovémto případě,“ soudí Všetečka.

Radnice má podle náměstka primátora Ondráčka ještě jednu možnost, jak vymáhat peníze na pokutu. Od firmy Gordion, která tendr na provozovatele parkování připravila.