Problém s pohledávkou za SK Kladno

Praha - Kladenští zastupitelé neprodloužili fotbalovému klubu SK Kladno splatnost jeho jedenáctimilionové půjčky. Klub tak musí městu vrátit peníze do konce roku. Vedení radnice se ale obává, že s vymáháním pohledávky může být problém. Jeden z ručitelů prý totiž svůj podpis na směnce zpochybnil. Jednatel sportovního klubu ale tvrdí, že podpisy ostatních jsou dostatečnou zárukou.

Původně měl druholigový fotbalový klub SK Kladno splatit půjčené peníze v lednu 2010. Tehdy požádal o prodloužení splatnosti do konce roku a město vyhovělo. Teď to zkusil znovu, ale zastupitelé se tentokrát jednoznačně postavili proti. „Klub SK Kladno má povinnost do 31. 12. 2010 vrátit půjčené peníze, tzn. jedenáct milionů korun plus úrok,“ rekapituluje situaci kladenský primátor Dan Jiránek. „My tam ručíme osobním majetkem, takže musíme ty peníze nějakým způsobem sehnat,“ říká jednatel SK Kladno Eduard Novák.

Vedení města má teď obavu, aby své peníze získalo zpátky. Jeden z pěti ručitelů směnky teď totiž přišel s tvrzením, že jeho podpis je falešný. „Za vedením města se dostavil jeden z ručitelů směnky, která zajišťuje ten úvěr, a prohlásil, že on nikdy to ručení nepodepsal,“ uvádí primátor Jiránek.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle informací, které se České televizi podařilo získat, by mělo jít o bývalého náměstka ministerstva školství Ladislava Malého. V době, kdy se směnka podepisovala, byl členem představenstva SK Kladno, pak ale ve funkci skončil. Komunikovat s Českou televizí ale nechtěl. Po telefonu pouze vzkázal: bez komentáře. „My jsme dodali na město papír, že pan doktor Malý odstoupil. Tím pádem to podepsali čtyři zbývající členové představenstva,“ vysvětluje Eduard Novák. „Pokud je ve smlouvě uvedeno, že bude pět ručitelů, a ono se pak může ukázat, že byli jenom čtyři, tak my bychom ty peníze za těchto podmínek prostě nepůjčili,“ zdůrazňuje primátor Jiránek.

Kladenská radnice už vyzvala státní zastupitelství, aby směnky k jedenáctimilionové půjčce prošetřilo.