Do Varů se vozí sníh, pojedou tudy běžkaři a biatlonisté

Karlovy Vary – Uprostřed Karlových Varů na Masarykově třídě se zítra odpoledne a večer pojedou mezinárodní závody v běhu na lyžích a biatlonu. Jde o již 4. ročník s názvem Karlovarský Ski Sprint. Dnes ráno začali organizátoři s přeměnou promenádní zóny na závodiště, sníh sem naváželo deset nákladních aut, rozhrnování obstarala rolba, do manuálních úprav se zapojila víc než stovka lidí.

Lyžařský okruh na třídě TGM bude mít 300 metrů, široký má být osm metrů. Vrstva sněhu, položená na speciální fólii, musí mít třicet centimetrů, což v konečném součtu činí zhruba 60 plně naložených nákladních aut. Sníh vozy přivážely od sněhových děl z 20 kilometrů vzdálených Abertam v Krušných horách. Navzdory tomu, že po minulých kalamitách jsou v karlovarských ulicích a parcích přírodního sněhu hromady. „Sníh musí být technický z toho důvodu, aby se přes noc stihl spojit a měl tu potřebnou konzistenci. Přírodní sníh by se nespojil,“ vysvětlil organizátor závodu Martin Müller.

Některým karlovarským obyvatelům připadá zasněžování jedné z městských tříd jako příjemné zpestření, jiní to považují za zbytečnost. Mezi dotázanými ale převládá názor, že vidět v závodě dvojic Lukáše Bauera s Martinem Jakšem proti špičkové konkurenci z Německa, Ruska, Polska a Slovenska právě v tomto prostředí stojí za to. „Letošní karlovarský sprint je premiérově obohacen o závod biatlonu, kde se představí kompletní česká reprezentace v čele s Michalem Šlesingerem. Střílet budou závodníci na laserové střelnici,“ doplnil Müller.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)