Krkonošští lyžníci na pérkenkách závodili v hodu hůlkou

Špindlerův Mlýn – Pro návštěvníky Špindlerova Mlýna v Krkonoších dnes byla připravena speciální podívaná. Ve městě si totiž dali sraz lyžníci – muži a ženy v dobovém oblečení a s historickou lyžařskou výbavou. Lidé tak mohli zavzpomínat na dobové obrázky a oživit si, jak asi vypadali lyžaři přibližně před stovkou let.

Lyžníci si nepřijeli do města jen popovídat, ale také zazávodit. Po důkladném rozcvičení je přímo v centru města čekal nejprve štafetový překážkový běh. Na prudké kopce si ale tentokrát netroufli, protože měli strach ze zledovatělého povrchu.

Věnovali se proto dalším disciplínám, jako byl například hod hůlkou. „Není to nic, co bychom my vymysleli. Pro svoji zábavu to vymysleli naši předkové,“ řekla ČT Františka Švitorková ze spolku lyžníků. Ve spolku jsou také dobří otužilci. Ani jedenáctistupňový mráz a částečně zamrzlé Labe neodradilo jednoho z nich od koupání v řece.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podle členky spolku Marty Čermákové byli lyžníci vůbec první lidé, kteří v Krkonoších jezdili na „pérkenkách“. „V roce 1897 přivezl hrabě Harrach z Norska první jasanové lyže a od té doby se tu začaly používat,“ dodala.    

Otužilec
Zdroj: ČT24