O psy z útulku v Plzni letos zájem nebyl

Plzeň - Psí útulek v západočeské metropoli praská ve švech. Lidé totiž letos nemají o opuštěná zvířata příliš zájem. Problém s kapacitou přitom město vůbec nepředpokládalo, protože přesně před rokem otevřelo nový a moderní útulek za desítky milionů korun. Pojme sto třicet psů. V České republice funguje zhruba sto psích útulků. Problémy s kapacitou jich má naprostá většina.

Ještě nikdy v historii, co Plzeň provozuje psí útulek, se nestalo, že by o Vánočních svátcích neodešel k novému majiteli ani jediný pes. „Překvapilo nás, že si nikdo žádného pejska neodvedl,“ kroutí hlavou vedoucí útulku Martin Kuna. Přitom v době Vánoc si lidé zpravidla pro desítku pejsků přijdou.

Plzeň má přitom nový útulek za 47 milionů korun s kapacitou 130 míst a v zemi prakticky nemá konkurenci. Původně se počítalo s tím, že taková kapacita vystačí na několik let dopředu. Trvalo to ale přesně rok a místa je zase málo. „Pokud je pejsků příliš, snažíme se hledat kombinace například psa s fenou, aby se všichni vešli,“ řeší situaci Kuna.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

I když je kapacita na hraně, v jedné věci měl letos plzeňský útulek štěstí. Letošní Silvestrovské oslavy proběhly klidně, a zvířata tak netrpěla.