Ředitel hradecké nemocnice vyplácel lékařům odměny, chtěl tak zabránit jejich odchodu

Hradec Králové - Jednorázovou odměnu sto tisíc korun vyplatil ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula většině anesteziologů, pokud v nemocnici alespoň další tři roky zůstanou. S tou podmínkou, že zůstanou na klinice. Peníze pro ně ušetřil z prostředků na mzdy. Ředitelova prémie zapůsobila jen částečně. Polovina lékařů totiž i přesto podala výpověď. Nemocnice hledala marně anesteziology několika inzeráty dokonce i na Slovensku. Teď bude muset odkládat operace.

„V té dohodě se hovoří o tom, že to jsou peníze vyplacené za práci ve zvlášť ztížených podmínkách,“ uvedl anesteziolog David Doležal. Podle ředitele nemocnice Romana Prymuly dohodu podepsali prakticky všichni lékaři až na šest případů: „Na druhou stranu řada z nich to podepsala, tuto dohodu poruší, a to se mi úplně nelíbí.“ Kdo odejde, musí peníze s daní vrátit. Nemocnice nicméně nyní počítá s tím, že od března po odchodu poloviny anesteziologů začne odkládat operace nejméně o měsíc.

„Ztráta jednoho anesteziologa rovná se ztráta jednoho operačního sálu,“ domnívá se Ladislav Žabka, lékař ze Záchranné služby Královéhradeckého kraje. Podle Prymuly tak bude nutné odkládat volitelné operace: „Budeme je odkládat na další měsíc, aby nemocnice byla schopna zajistit ten urgentní servis, tedy to, co přichází z terénu a dále jednotky intenzivní péče.“ Doležal se domnívá, že v některých oborech bude možné v hradecké nemocnici operovat jen ty nejakutnější operace. „Ale jsou obory, kde si neumím představit náhradní řešení,“ doplnil.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)
Ředitel FN Hradec Králové Roman Prymula
Zdroj: ČT24