Sociální ústavy citelně šetří

Pardubice - Příspěvky na sociální péči budou letos výrazně nižší než vloni. Týká se to jak příspěvku státního, tak krajského a individuálního. Obavy mají nejen ti, co péči poskytují, ale hlavně jejich zaměstnanci, kteří se obávají snížení svých mezd. Jak se snižování objemu peněz na sociální služby odrazí na péči o seniory, si zatím nikdo netroufá odhadnout.

Příspěvky na sociální péči budou v tomto roce výrazně nižší. Pardubický kraj poskytne o téměř pět milionů korun méně než vloni, individuální příspěvek na každého klienta se sníží až o tisíc dvě stě korun a výrazně méně přispěje i stát. „Příspěvek od státu pro Pardubický kraj je o třicet pět milionů menší,“ potvrzuje pardubický radní pro sociální péči Jiří Brýdl.  

Poskytovatelé sociálních služeb zažívají období nejistoty. Přesnou výši příspěvků pro tento rok zatím neznají. Připravují se ale na zlé časy. Platí stop stav na nákup veškerého vybavení, pořizují se jen nejzákladnější věci. Zaměstnanci se také obávají snížení platů. „Řešíme pouze základní provozní potřeby. Teprve po poskytnutí státní dotace uvidíme, jak ten rok bude vypadat,“ uvádí ředitel Sociálních služeb města Pardubice Petr Krejčí.   

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Obavy neskrývají ani zaměstnanci největšího sociálního zařízení v Pardubicích. Bojí se především snížení svých platů. Pardubický kraj proto už svolal schůzku všech poskytovatelů sociálních služeb. „Budeme jednat s jednotlivými zřizovateli, jak ten problém řešit. Tento rok bude výrazně transformační,“ uzavírá Jiří Brýdl.   

To znamená, že šetřit se bude více než v minulých letech. Poskytovatelé sociálních služeb se s vedením Pardubického kraje sejdou 17. ledna.