Obyvatele Dolní Lomnice obtěžuje zdivočelé stádo krav

Dolní Lomnice – Desítky krav, stádo býků, polodivoká prasata a smečky psů se potulují po obci Dolní Lomnice nedaleko Prahy. Farmu, kde zvířata dříve žila, koupil nový vlastník a ten je na svém pozemku nechce. Krajská veterinární správa už zahájila s majitelem dobytka správní řízení, ten ale na pokuty nereaguje. O zvířata se tak ze zákona musí postarat město Říčany. Žádné vhodné prostory k ustájení ale zatím nenašlo.

Když krávy nenajdou potravu na statku, vydají se mezi lidi a požírají úrodu ostatním zemědělcům. Místní ale mají často z polodivokých zvířat strach. Obyvatel obce František Kučera říká, že v noci již narazil i na rozzuřeného býka. Hladový dobytek přijeli zkontrolovat ochránci hospodářských zvířat.

Majitel pozemku, na kterém stáda pobývají, rozhovor na kameru odmítl. Přestože si to majitel pozemku nepřál, ochráncům hospodářských zvířat se nakonec podařilo dodat zvířatům krmení, které přivezli. „V okolí jsme viděli zbytky nelegálních porážek, chlupy, kosti, neskutečný nepořádek, nevyklizené stáje, vůbec žádné napáječky ani krmivo,“ popsala viceprezidentka sdružení Ochránci hospodářských zvířat Zuzana Kovaříková.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Chovatel dobytka pan Bauer je podle informací České televize v současné době v nemocnici. Na výzvy, aby svá zvířata z cizího pozemku přemístil, dlouhodobě nereaguje. Bude se o ně proto muset postarat město Říčany. Starosta obce Kunice Jiří Šíma sdělil, že chovatel dostává pokuty, protože se situace opakuje.

„Těžko budeme našim obyvatelům vysvětlovat, že nebudeme dávat peníze na chodníky, ale na ustájení krav,“ podotkl starosta Říčan Vladimír Kořen. Vedení říčanské radnice tvrdí, že už začalo vyjednávat s místními zemědělci a snaží se pro opuštěná zvířata najít vhodné prostory.