Středočeský krajský úřad značně zeštíhlí

Praha - Středočeský kraj propustí téměř polovinu pracovníků Správy a údržby silnic. Zároveň odchází i zaměstnanci krajského úřadu, celkem deset procent ze současných šesti set sedmdesáti úředníků. Hejtmanství to zdůvodňuje především nedostatkem peněz. Podle opoziční ODS ale může tak masivní propouštění ohrozit chod úřadu a dalších organizací.

Čtyři střediska Správy a údržby silnic sloučilo hejtmanství do jednoho a čtyřicet pět procent administrativních pracovníků musí pryč. Od takového zásahu si vedení kraje slibuje úsporu až sto milionů korun ročně. Ušetřené peníze chce investovat do oprav silnic. „Vytipovali jsme pracovní místa, která nejsou dostatečně efektivní,“ vysvětluje propouštění radní pro regionální rozvoj Marcel Chládek. „Například cestmistři, kteří mají na starosti konkrétní úseky konkrétních silnic, dostanou navíc některé administrativní úkoly,“ uvádí hejtman Středočeského kraje David Rath. „Považuji za špatné, že se nepostupuje i v součinnosti s úřady práce. Myslím si, že propouštění v takovém rozsahu bude mít vliv v tom daném území i na nezaměstnanost,“ obává se předsedkyně kontrolního výboru Středočeského kraje Dagmar Nohýnková.

Hromadnou výpověď obdrží zaměstnanci Správy a údržby silnic 29. ledna. 1. dubna už nenastoupí. Propouštění však nezůstal ušetřen ani samotný krajský úřad. Ke konci roku už jej opustilo víc než třicet lidí a stejný počet zaměstnanců výpověď čeká. Podle opoziční ODS to úřadu uškodí. Odchází údajně potřební odborníci, bez náhrady se má zrušit například celé oddělení kontroly rozpočtů obcí. „My jsme přistoupili především k redukcím státní agendy. Když nám pan ministr financí škrtá peníze, tak my nebudeme kontrolovat rozpočty obcí,“ říká David Rath. „Já si neumím představit, čím bude ta kontrola obecních rozpočtů nahrazena. Zákon o krajích se nezměnil, tudíž krajský úřad v přenesené působnosti má kontrolovat hospodaření obcí,“ oponuje Dagmar Nohýnková.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Hromadné propouštění chce ještě prověřit krajský kontrolní výbor.