Radnice v Peci pod Sněžkou zrušila tendr na lanovku

Pec pod Sněžkou – Zastupitelstvo Pece pod Sněžkou zrušilo výběrové řízení na hlavního dodavatele lanovky na Sněžku. V soutěži totiž zbyl jen jediný zájemce, vítězné sdružení firem Eurovia CS a Doppelmayr, hodnotící komise radnice ale navrhla kvůli nedostatkům v nabídce vyřadit i tuto nabídku. „Eurovia v podkladech neuvedla některé námi požadované ceny, takže nabídky nešlo plnohodnotně porovnat. Protože jsme dvě ze tří přihlášených firem vyřadili už dřív, vypadli nyní z výběrového řízení všichni účastníci a my budeme muset soutěžit znovu od začátku,“ uvedl starosta Alan Tomášek. Město teď vypíše nové výběrové řízení, vítěze nového tendru by město mohlo vyhlásit v dubnu, informuje Mladá fronta Dnes (MfD).

Do soutěže se původně přihlásily tři subjekty. Sdružení firem BAK a Leitner a sdružení Chládek a Tintěra a Leitner byla z tendru vyřazena, protože v obou nabídkách figurovala firma Leitner. V soutěži tak zůstalo jen konsorcium Doppelmayr a Eurovia CS s nabídkou 315 milionů korun bez DPH. Sdružení firmy Chládek a Tintěra nabídlo 299 milionů korun a sdružení firmy BAK nabídlo cenu 279 milionů korun. Společnost BAK se s vyřazením smířit odmítla a požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o přezkum výběrového řízení.   

Radnice věří, že nové výběrové řízení stavbu příliš nezpozdí, vítěz nového tendru by měl být známý v dubnu. „Případná odvolání mohou tento termín opět posunout. Přesto zatím nejsme pod nějakým velkým časovým tlakem. Stále věřím, že plánovanou přeložku sítí a zahájení stavby dolní stanice lanovky letos stihneme,“ řekl Tomášek.   

Pokud by stavba začala na jaře, přes 60 let stará lanovka by ukončila provoz v září 2011. Nová lanovka by pak měla jít do zkušebního provozu v červnu 2013. Nová lanovka má mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry čtyřmístné kabinky. Také nástup na lanovku bude pohodlnější, protože dolní stanice se posune k parkovišti k chatě Lesovna. Mezistanice na Růžové hoře a horní stanice na Sněžce zůstanou na svých místech.