Nedokončená dálnice D3 slaví výročí

Jižní Čechy - Přesně před dvaceti lety se v Táboře slavnostně otevíral první úsek dálnice D3. Od té doby nebyla dokončena ani desetina plánované trasy z Prahy do Českých Budějovic. Do letošního roku bylo zprovozněno zhruba 17 kilometrů z plánovaných sto sedmdesáti. Navíc úsek z roku 1991 už potřebuje opravy.

Výstavba prvního úseku začala v roce 1982, podle původních plánů se mělo po hotové dálnici jezdit už loni. „Je velká ostuda celé České republiky, že vláda není schopna vyřešit tuto otázku,“ míní Martin Kuba, zástupce hejtmana Jihočeského kraje. Důvod, proč výstavba vázne, je prostý - nejsou peníze. Přesto se pomalu, ale jistě stále staví. Úsek do Veselí nad Lužnicí by měl být dokončen nejpozději v létě 2013. Další pokračování dálnice je už ale nejisté.



Další finance navíc spolkne rekonstrukce původního úseku. Ten po dvaceti letech provozu potřebuje generální opravu. „Rekonstrukce je v tuto chvíli nutná, abychom mohli do budoucna fungovat,“ řekl Josef Pešl z Ředitelství silnic a dálnic.

Po dokončení by dálnice D3 měla nahradit mezinárodní silnici E55 a zapojit se do evropské dálniční sítě. Pokud by se ale stavěla stejným tempem jako doposud, nebude podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly hotová ani za 80 let.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)
Dálnice D3 z Prahy do Rakouska - výstavba
Zdroj: ČTK/ŘSD