Ve Stromovce kvůli sesuvu pokáceli 29 stromů

Praha - V sesutém svahu v pražské Stromovce bylo pokáceno 29 stromů. Dřeviny byly údajně nebezpečné. V pátek začne stavební firma se sanací podmáčené půdy. Následovat by měla rekonstrukce zchátralé budovy bývalé Šlechtovy restaurace.

Promáčená půda se do těsné blízkosti restaurace sesula 2. června. Zalesněný svah s největší pravděpodobností narušila voda z poškozeného vodovodu. „Objevili jsme poruchu na více než sto let starém litinovém potrubí, které slouží k zavlažování Stromovky,“ řekl Alexandr Butovič, projektant firmy Satra. Přesnou příčinu sesuvu prý hydrogeolog potvrdí až v polovině července. Statika historické stavby podle všeho narušena nebyla.



Odlesnění stráně navrhli statici a geologové. Nestabilní a vyvrácené dřeviny už dělníci pokáceli. Následovat budou terénní úpravy. Přizvaní památkáři zajistí zbytky opěrné zídky. Nyní je okolí stále ohrazené a nepřístupné. Zřejmě už ve čtvrtek ale podle Butoviče bude znovu zprovozněn informační stánek, který stojí v bezprostřední blízkosti restaurace.

Na sanační práce by podle magistrátu měla navázat rekonstrukce budovy, která léta chátrá. Opravu Praha plánovala před několika roky, odložena byla ale mimo jiné kvůli budování tunelu Blanka pod Stromovkou. Částku, kterou bude oprava stát, radní odhadli na 180 milionů korun bez DPH, práce měly být ukončeny v září 2012.

Současný stav Šlechtovy restaurace
Zdroj: ČT24