Na stavebním řízení bude mít pardubický stavebník svého úředníka

Pardubice – Pardubický stavební úřad mění od dubna způsob svého fungování – stavební případ bude od začátku do konce vyřizovat vždy jediný úředník. O zásadní změně při vyřizování žádostí rozhodla radnice, která tak chce zkrátit a zjednodušit vydávání stavebních povolení. Na zbytečně složité úřední postupy poukazovali soukromníci i podnikatelé.

Řízení bude nově probíhat od podání žádosti až po kolaudaci s jediným úředníkem. „Stavebník bude mít jednoho partnera, na kterého se bude obracet, a ten partner bude znát jeho kauzu od samého počátku,“ vidí jako hlavní přínos vedoucí úřadu Jiří Vopršal. Náměstek primátorky Pardubic Martin Bílek zase oceňuje úsporu času stavebníků při vyřizování stavebního rozhodnutí a stavebního povolení na danou stavbu.

Každý z úředníků bude mít na starosti část města, kterou podrobně zná. Úředníky čeká mnohem větší osobní odpovědnost a důraz na morální kvalitu. Model jediného člověka, který o všem rozhoduje, na druhou stranu ale může nahrávat korupci. „Předpokládám, že v případě, kdy by se náznak nějakého korupčního jednání objevil, budou lidé natolik zodpovědní, že tu záležitost oznámí,“ věří Vopršal.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Radnice zároveň prověřuje fungování stavebních úřadů při městských obvodech, které by časem mohly zaniknout. Zdaleka ne všude se takové úvahy setkaly s ohlasem. „Chtěl bych zachovat stavební úřady i na obvodě, neboť mají rychlejší jednání, a pokud by řešily i územní řízení, tak by to bylo ještě rychlejší a podle mě i kvalitnější,“ myslí si starosta druhé pardubické městské části Jiří Srbek.

Podrobnou analýzu, jak efektivně pracují jednotlivé městské obvody, by měla mít pardubická radnice do konce března. Definitivní rozhodnutí, jak dál, včetně fungování stavebních úřadů, se očekává o dva měsíce později.