V Liberci pokračuje spor o teplo

Liberec – Město Liberec hodlá dál bránit odběratelům tepla, aby odpojovali své domy od centrální teplárny. Trvá na tom i nové vedení města. Nespokojení klienti proto připravují žalobu, protože si chtějí postavit vlastní výtopny. A spor o teplo se nově vede i v sousedním Jablonci nad Nisou. I zde se lidé chtějí odpojovat od centrálních výtopen, navíc tam řeší nekalou konkurenci mezi teplárenskými firmami.

Odpojení nepovolíme, slyšeli opět nespokojení odběratelé tepla od magistrátu. Radní zamítli prodloužení plynovodů na sídlištích Broumovská a Dobiášova, které by umožnilo vybudovat lokální výtopny. Bojí se rozpadu centrálního zásobování teplem. „Je tady riziko, že ve chvíli, kdyby se od těchto objektů odpojilo větší množství, tak by stoupla cena tepla pro zbytek odběratelů,“ uvádí primátor Liberce Jan Korytář. 

Už loni, ještě od minulého vedení města, Stavební bytové družstvo Sever nedostalo povolení ani na plynové přípojky ve Starém Harcově. Cenu tepla považuje za příliš vysokou. Odmítá argument magistrátu, že lokální výtopny můžou zhoršit ovzduší. „My také navrhujeme ekologické vytápění pomocí tepelných čerpadel, proto jsme si mysleli, že nám vyjdou vstříc,“ komentuje situaci předseda SBD Sever Petr Černý. „Já hodnotím kladně to, že se postupuje koncepčně a systémově,“ dodává místopředseda představenstva Teplárny Liberec Tomáš Balcar. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

V Jablonci míří spor o teplo k soudu. Jablonecká teplárenská a realitní žaluje dvě konkurenční společnosti pro nekalou soutěž o čtyři miliony korun. „Většina instalací lokálních výtopen byla postavená a zprovozněná bez stavebního povolení a řadu let byla provozována bez kolaudačního souhlasu,“ uvádí Tomáš Balcar.  

Jednatel společnosti Albatros Jan Šuma to však odmítá a uvádí stanovisko Státní energetické inspekce, která vše, včetně smluv, shledala v pořádku. Společnost považuje žalobu za způsob zastrašování, víc ale do soudu nechce komentovat. 

Liberecký primátor nevylučuje, že město odpojování povolí, ale až bude mít zpracovanou energetickou koncepci. Podle SBD Sever na lokální výtopny určitě dojde, protože spotřeba tepla klesá a jeho výroba se v budoucnu vůbec nemusí vyplácet.