Společnost Frital ošidila nejméně 158 osob

Roudnice nad Labem - Ústecká policie prošetřuje rozsáhlé podvody společnosti Frital, která prodává plastová okna. Od řady zákazníků vybrala zálohy i celé částky za objednávky, okna ale nikdy nedodala. Kolik přesně lidí Frital takto ošidil, ještě není jasné, kriminalisté ale už teď mluví o stovkách případů po celém Česku. Podle odhadu státního zastupitelství by celková škoda mohla přesáhnout pět milionů korun.

„Máme podezření na to, že statutární zástupci společnosti Frital s.r.o. se sídlem v Roudnici nad Labem se mohli dopustit trestného činu podvodu,“ informovala náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová.

Až do konce listopadu loňského roku byli jednateli firmy roudničtí podnikatelé Aleš Brázda a Pavel Červený. Druhý jmenovaný zároveň v posledních komunálních volbách stál v čele kandidátky sdružení Roudničané, které mělo za 500 korun kupovat voličské hlasy. Spolu s ním na kandidátní listině figurovali i další zaměstnanci firmy. V listopadu oba podnikatelé převedli firmu na muže ze Slovenska. Nově by měla sídlit v České ulici v Brně, kde o ní ovšem nevědí.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Společnost je navíc v insolvenčním řízení. K dnešnímu dni se do něj přihlásilo 158 lidí a firem, které společnost Frital poškodila. „Toto číslo samozřejmě není konečné vzhledem k tomu, že se věřitelé se svými pohledávkami mohou přihlašovat až do 14. února tohoto roku,“ konstatovala mluvčí krajského soudu v Ústí nad Labem Irena Jeřábková. Podle státního zastupitelství by měli podat trestní oznámení i ti klienti, kteří to ještě neudělali. Budou pak mít možnost se případně domáhat škody i v trestním řízení.