Rašelinový pavilon čeká na rozhodnutí ministerstva

Karlovy Vary – Památné budově, známé jako rašelinový pavilon u Císařských lázní v centru Karlových Varů, hrozí demolice. Krajský úřad chce budovu při rekonstrukci lázní zbourat. Podle zástupců města jde ale o národní kulturní památku a její odstranění nepřichází v úvahu. Rozhodnout v celé záležitosti by mělo ministerstvo kultury a právě to se městským zastupitelům nezamlouvá.

Podle odborných posudků rašelinový pavilon nemá památkovou hodnotu, byl několikrát přestavovaný. Krajský úřad Karlovy Vary ho chce zbourat, tvrdí jeho mluvčí Andrea Bocková: „Pod tímto objektem by mělo vzniknout technické zázemí pro nově rekonstruované Císařské lázně.“ S tím však nesouhlasí náměstek primátora města Jiří Klsák (KOA): „Rašelinový pavilon je součástí národní kulturní památky Císařské lázně a jako takový by podle našich názorů k demolici přijít neměl.“

V pavilonu lékaři připravovali rašelinu pro léčebné kůry. Unikátním způsobem ji pak dopravovali chodbou přímo k hostům v přilehlých lázních. „Byl uplatněn geniální technický systém zdviží, které na principu hydrauliky zvedaly do tří podlaží, kde byly lázeňské kameny, vany naplněné rašelinou,“ vysvětlil historik Stanislav Burachovič z Muzea Karlovy Vary. Ministerstvo kultury podmiňuje případnou demolici podrobnou fotodokumentací, historickým průzkumem a přesným zaměřením objektu. Ve věci však ještě nerozhodlo. „Mohu potvrdit, že ministerstvo kultury vede řízení o zrušení prohlášení objektů přípravny rašeliny u Císařských lázní za kulturní památku,“ uvedl mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Jedna parcela, jedno číslo popisné. Císařské lázně i rašelinový pavilon jsou jako jeden celek národní kulturní památkou, tak vysvětlují situaci zástupci města. Rozhodovat o jejich ochraně by proto měla vláda, ne ministerstvo. „My se ještě pokusíme využít všech možností, které máme, abychom toto rozhodnutí nějakým způsobem ovlivnili,“ dodal náměstek Klsák.

Rozhodnutí ministerstva očekávají krajští úředníci do měsíce.

Památné budově, známé jako rašelinový pavilon u Císařských lázní v centru Karlových Varů, hrozí demolice.
Zdroj: ČT24