Náchodský obchvat zatím nemá zelenou ani u kraje

Náchod – Hradecký krajský úřad vyhověl celkem devíti odvolání a zrušil územní rozhodnutí pro stavbu obchvatu Náchoda. Jde o dlouho diskutovanou stavbu, která má město zbavit tisíců kamionů jedoucích po jednom z hlavních tahů do Polska. S obchvatem přitom ve své koncepci do roku 2025 nepočítá ani ministerstvo dopravy. Za urychlení výstavby obchvatu loni na podzim lidé v Náchodě udělali dvě protestní blokády Pražské ulice.

Léta připravovaná stavba sedmikilometrového obchvatu by měla stát asi dvě miliardy korun. Podle starosty Náchoda Jan Birkeho (ČSSD) se tak pouhé projektování stavby protáhne minimálně o měsíce. „Územní rozhodnutí se nyní bude muset doplnit, aby se námitkám vyhovělo. Ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic uděláme vše pro co nejrychlejší řešení,“ řekl starosta. Územní rozhodnutí například bude muset nově obsahovat kotování stavby v terénu. Birke odhadl, že pokud by šlo vše hladce, mohl by obchvat stát za sedm až osm let.

Bez platného územního rozhodnutí nemůže být obchvat zařazen mezi stavby financované ze státního rozpočtu. Ani to však Náchodští nemají jisté. Ministerstvo totiž náchodský silniční uzel zařadí do plánovaných staveb pouze v případě, pokud najde potřebné peníze. „Víme, že obchvat Náchoda je důležitá stavba, nicméně takových důležitých staveb je v České republice hned několik desítek,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Se současnou kritickou dopravní situací ve městě se radnice smířit nehodlá. Letos by chtěla provést změny v dopravě na místních komunikacích, aby doprava uvnitř města byla plynulejší. Počítá se i se stavebními úpravami některých silnic, změny by se měly dotknout i páteřní Pražské ulice. Konkrétní návrh změn by radnice chtěla představit do konce února. Příspěvek na stavební úpravy by město chtělo získat i od státu.

Auta čekají na uvolnění průjezdu Náchodem, který zablokovala demonstrace.
Zdroj: ČT24