Heliport liberecké nemocnici stále chybí

Liberec – Krajská nemocnice v Liberci po letech čekání znovu volá po stavbě heliportu, který je nutný mimo jiné pro dopravu vážně zraněných pacientů do traumacentra. Za dva roky má nemocnice statut traumacentra obhajovat a pokud v areálu nebudou moct přistávat vrtulníky záchranné služby, může o akreditaci přijít. Současná akreditace traumacentra totiž nemocnici vyprší na konci roku 2013. O vybudování přistávací plochy se hovoří již několik let, potřebné peníze se ale zatím nenašly. Podle vyjádření kraje, který je hlavním akcionářem nemocnice, zatím není vůbec jasné, zda se peníze na heliport najdou v rozpočtu pro příští rok.

I když pacienta přepravuje vrtulník, stejně pak musí do sanitky. Kvůli chybějícímu heliportu se pacienti do nemocnice přímo nedostanou. Podle traumatologů dochází ke ztrátě času, možná i informací, k pacientům se totiž dostávají až jako čtvrtí v řadě. O heliportu sní už 15 let. „Doba, kdy jsme mluvili o tom, jak je to potřeba, by mohla pomaloučku vyústit v dobu, kdy budeme diskutovat, jak a kdy to uděláme,“ prohlásil primář traumacentra Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš. Vrtulníky v současné době přistávají na letišti pod Ještědem, kde záchranáři překládají těžce zraněné a nemocné do sanitek a vezou je několik kilometrů městem do nemocnice. Zdržení činí alespoň deset minut. „Plynulost tam není, pacient jde z jednoho dopravního prostředku do druhého,“ dodal primář Lukáš.

Liberecký kraj jako majoritní akcionář zatím nerozhodl, zda na stavbu heliportu poskytne v příštím roce částku 60 milionů, rozpočet je podle něj napjatý. Se záchrannou službou zvažuje náhradní řešení: vybudovat v areálu nemocnice za milion korun spíš přistávací plochu než heliport na střeše. „Obávám se, že se nakonec ukáže, že bude potřeba více prostředků než 60 milionů,“ uvedl radní Libereckého kraje pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD) a ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík doplnil: „Je to řešení, které by bylo možné provozovat do doby, než se vyřeší stavba vlastního heliportu.“ Předseda představenstva nemocnice Luděk Nečesaný k tomu dodal: „Musíme zjistit, co všechno to obnáší z hlediska hluku a bezpečnosti.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Traumacentrum slouží pro 750 tisíc obyvatel Libereckého kraje, Mladoboleslavska, Jičínska a Trutnovska, heliport by pomohl i kardiologům při péči o pacienty s infarktem nebo mozkovou mrtvicí. Kromě heliportu tak ale nemocnice bude potřebovat nový urgentní příjem interních oborů.

Vrtulník záchranné služby
Zdroj: ČT24