Nepřístupná území Šumavy se otevírají turistům

Vimperk - Turisté mohou navštívit oblasti Šumavy, které byly dosud volně nepřístupné. Verdikt Nejvyššího správního soudu tak zrušil klidová místa na přibližně deseti procentech parku. To v praxi znamená, že mimo pěší a lyžařské turistické trasy je vstup zakázán jen do první zóny ochrany přírody. Podle ochranářů zrušení přišlo v nejméně vhodnou dobu, protože v tomto období zvířata potřebují nejvíc klidu. Sporná území, která jsou nyní zpřístupněna veřejnosti, by tak podle parku mohla být přesunuta do první zóny s nejpřísnější ochranou.

Od dnešního rána mohou lidé vstupovat do klidových zón Šumavského národního parku, tedy do míst, která byla uzavřena od roku 1948.  Do oblasti Smrčiny, Trojmezné, Vltavského luhu, Horskokvildské slatě, Modravské slatě, Křemelné a Plesné s Poledníkem se turisté mohou nyní vydat jak po značených stezkách, tak i po lesních cestách a pěšinách, po kterých se dosud pohybovat nesměli. Tyto oblasti byly turistům dříve zapovězené proto, aby se napomohlo k ochraně ohrožených druhů flory a fauny.

Jak dlouho volný režim na asi desetině území národního parku vydrží, zatím není jasné. Jeho správa je zatím bez ředitele. Budoucí šéf už má ale podle ministerstva první úkol - zabránit jak ohrožení přírody, tak taky případům, kdy třeba v klidových zónách se zákazem vstupu mohly pracovat těžké stroje.

Reportáž a Vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody jsou nicméně tímto rozhodnutím znepokojeni. Zejména v tuto dobu jsou podle nich zvířata nejvíce ohrožena. Chtějí proto apelovat na veřejnost, aby do nově otevřených míst nevstupovali a nerušili tak zvěř. Ochránci se rozhodli také svolat výkonný výbor rady parku, aby prodiskutovali možná řešení ochrany nově zpřístupněných částí parku. Jednou z nabízených eventualit je přesunutí sporných území do první zóny parku, která se nachází pod nejpřísnější ochranou a na níž se verdikt soudu nevztahuje.