Středočeské centrum pro postižené možná kvůli penězům skončí

Praha – Centrum pro zdravotně postižené Středočeského kraje dostalo na letošní rok na provoz jen 1,2 milionu korun, ještě před rokem to přitom bylo šest milionů. Vedení centra proto varuje, že takové snížení objemu financí je likvidační. Polovina osobních asistentů už dostala výpoveď, finanční rezervy prý ale stejně vystačí jen do června. Pokud do té doby nezíská centrum od kraje další peníze, tak bude muset zrušit všechna pracoviště a ukončit provoz.

Centrum pro zdravotně postižené působí v deseti středočeských městech. Podle jeho ředitelky Heleny Novákové má 30 zaměstanců, letošních 1,2 milionů tak vystačí pouze na mzdy za první tři měsíce roku. Z celkového počtu 16 osobních asistentů tak už devět dostalo výpověď. „Je nám líto těch klientů, kteří nebudou moci využívat služby tímto způsobem. Ale není to naše chyba, je to chyba státního rozpočtu, ze kterého je každoročně méně pro Středočeský kraj,“ uvedla radní pro sociální oblast Zuzana Jentschke Stöcklová.

Propouštění osobních asistentů je samozřejmě velkou komplikací pro rodiče dětí v ústavu, na jejich pomoci totiž byli závislí. Třeba Zita Bílková si stěžuje, že bez asistentů musí své děti vyzvedávat už v půl dvanácté, tím pádem nemůže zůstávat v zaměstnání. Pro Středočeský kraj ovšem není centrum se svým poradenstvím a osobní asistencí postiženým aktuálně prioritou. „Jako prioritu vidíme pobytové služby, protože v těch klienti bydlí a nemůžeme je nechat na ulici,“ dodává radní Zuzana Jentschke Stöcklová.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)