V Českých Budějovicích se nemohou dopočítat milionů

České Budějovice (Jihočeský kraj) – Pouze 40 procent z více než dvaceti milionů korun, které v roce 2009 zaplatili lidé za parkování v Českých Budějovicích, se vrátilo do městské kasy. Vyplývá to ze zprávy tamního magistrátu. Potvrdily se tak výpočty, které v minulosti zveřejnili jeho kritici. Město teď připravuje razantní změny systému. Provoz placených parkovištích svěřilo město firmě Jihočeská parkovací, která je dceřinou společností Vinci Park CZ. Pracovníci společnosti mimo jiné kontrolují správnost parkování.

Vinci Park CZ, Parking Praha, Jihočeská parkovací – tak vypadá sled firem, na jehož konci jsou lidé, kteří v Českých Budějovicích třeba obsluhují parkovací automaty a nasazují botičky. Kritici magistrátu už v roce 2008 poukazovali na propojení tehdejšího spolumajitele pražské firmy se synem bývalého českobudějovického primátora Miroslava Tettera. A tvrdili, že smlouva je pro město nevýhodná. „To je jakési odvádění výnosů z městské pokladny. Firma Parking Praha odnáší 50 procent z výnosu,“ uvedl tehdy Karel Pražák ze Sdružení majitelů historických domů. Analýzy nové magistrátní koalice takové rozdělení zisku potvrzují. „Blíží se to tomuto číslu,“ souhlasí primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (OPB).

Například v roce 2009 vybrala podle zprávy města Jihočeská parkovací od řidičů přes dvacet milionů korun, do magistrátní pokladny ale přiteklo jen osm a půl milionu. Společnost Vinci Park CZ, která v současné době Jihočeskou parkovací vlastní, odmítá, že by smlouva byla pro město nevýhodná. Její představitelé jsou ale připraveni kdykoli o ní jednat. „V letošním roce zatím nejsem nijak oficielně informován o stanovisku Českých Budějovic,“ prohlásil mluvčí společnosti Vinci park CZ Praha Petr Smékal. Neuvolněný radní Českých Budějovic Tomáš Bouzek (TOP 09) však ujistil: „TOP 09 bude určitě prosazovat nejčistší řešení, za které považuje zrušení té smlouvy.“ A primátor Thoma podotkl: „Řešení a návrh jak naložit s tou smlouvou budou zcela jasné na konci března letošního roku.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Zrušení smlouvy s Jihočeskou parkovací ale nebude podle právníků úplně jednoduché. Město by muselo dokázat, že firma porušuje některá ustanovení.

Sedmisté čtyřicáté páté výročí založení Českých Budějovic slavili jenom vyvolení.
Zdroj: ČT24