Krumlov možná kvůli sporům o pozemky přijde o dotace

Český Krumlov – Nové vedení Českého Krumlova čeká letos těžký oříšek, do konce roku totiž musí vypracovat projekt na mobilní protipovodňové zábrany a musí se vypořádat s celkem 27 různými majiteli pozemků. Tato jednání přitom běžně trvají i několik let, radnice však doufá, že jí majitelé vyjdou vstříc. Pokud by totiž projekt do konce roku nevznikl, tak město přijde o dotace.

Že bude letošní rok hektický, připouští i místostarostka Jitka Zikmundová. Součástí projektu na protipovodňovou ochranu totiž mají být i smlouvy o smlouvách budoucích. Některé pozemky přitom mohou být zastavené bankám, jiné zase může vlastnit víc lidí a vyloučené nejsou ani exekuce a konkurzy. „Chceme jim vysvětlit, že to děláme proto, abychom ochránili i jejich majetek, takže předpokládáme, že nám vyjdou vstříc,“ dodala Zikmundová. S tím souhlasí i oslovení majitelé pozemků, třeba pivovar Eggenberg slibuje vstřícný postoj a čeká jen na pozvánku k jednání.

Projekt bez výhrad podpoří i současná českokrumlovská opozice, mobilní zábrany teď mají mít absolutní prioritu. „Považujeme za povinnost nového vedení radnice, aby tu akci dotáhlo do konce,“ uvedl zastupitel Robin Schinko (ODS). Také opozice je však skeptická v tom, jestli se projekt stihne ještě letos.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Mobilní protipovodňovou ochranu mají ve městě tvořit přenosné stěny schopné zadržet i metrovou povodňovou vlnu. Před velkou vodou by tak mělo zůstat ochráněno níže položené historické centrum města. Podobný systém už funguje několik let v Praze.