Pardubickou nemocnici povede šéf odborů Tomáš Gottvald

Pardubice - Krajskou nemocnici v Pardubicích povede tamní šéf lékařských odborů Tomáš Gottvald (38). Rozhodli o tom dnes krajští radní. Lidovci hlasovali pro svého straníka Martina Šáchu, který je dočasně pověřen řízením nemocnice, sociální demokraté je ale přehlasovali. „Vybírali jsme mimořádně pečlivě, nároky na uchazeče byly veliké. Hlasování bylo velmi těsné, myslím, že snad poprvé jsme jako koalice hlasovali rozdílně,“ řekl hejtman Radko Martínek (ČSSD).

V polovině loňského prosince kraj odvolal ředitele Josefa Šimurdu. S výběrem kandidátů počkal až do vyřešení situace s akcí lékařů Děkujeme, odcházíme, při níž hrozilo, že odejde více než stovka odborníků. „Tomáš Gottvald bude mít velice nelehkou situaci postavit se do čela nemocnice, která je největší v kraji, která se potýká s řadou problémů, ať už je to ztráta statusu specializovaných center, věci týkající se outsourcingu, nebo řešení personálních problémů,“ řekla krajská radní Markéta Tauberová (ČSSD).

Gottvald má nemocnici ekonomicky stabilizovat

Anesteziolog Gottvald je absolventem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a v nemocnici pracuje deset let. Na počátku dubna dostane od kraje mimo jiné zadání, jak vysokou může na konci roku vykázat nemocnice ztrátu. Ekonomická stabilizace je jedním z hlavních úkolů, kterým se chce nový ředitel věnovat. „Nemocnice je na tom ekonomicky špatně. Problematické je omezení mzdových nákladů, bude přísná kontrola spotřeby materiálu, v tom máme rezervy. Čeká nás tvrdá práce - vyjednávání s pojišťovnami,“ řekl Gottvald.

Úhradová vyhláška na letošní rok už je daná, prostor vyjednávat má ale nemocnice v dalších letech. Například chce smazat rozdíly mezi fakultními a krajskými nemocnicemi, pro fakultní nemocnice jsou úhrady za stejný výkon lépe placené, dodal Gottvald.

Management možná zeštíhlí

Když Gottvalda hejtman oslovil poprvé, odmítl. Vedl odbory a nezdálo se mu vhodné, aby se stal ředitelem nemocnice. Kolegové jej ale podpořili. Pardubickou nemocnici vedl kdysi jeho dědeček, a „kruh se tím tedy uzavřel“. Nový ředitel si je vědom, že vést nemocnici není vždy vděčná funkce. Může být kdykoliv odvolán stejně jako jeho dva předchůdci. „Jsem si toho víc než vědom, když mi řekli, že jsem uspěl, bylo mi hůř, než když jsem šel ráno na výběrové řízení,“ konstatoval Gottvald, který teď i mimo jiné zvažuje, že v nemocnici zeštíhlí management. Náměstky pro léčebnou péči by ale naopak rád měl dva, ovšem pracovali by na menší úvazek.