Porodnice v Turnově k 6. březnu končí

Turnov - Porodnice v Panochově nemocnici v Turnově ukončí k 6. březnu provoz. Tamní gynekologové v pondělí podali výpovědi a ke konci dubna by z ní měli odejít. Informoval o tom ředitel nemocnice Tomáš Sláma. Vedení zdravotnického zařízení situaci označuje jako přerušení provozu porodnice a pokusí se ještě zajistit kompletní nový tým, přestože v tom zatím úspěšné nebylo.

Problémy začala mít turnovská porodnice už v závěru loňského roku, když jeden z porodníků podal výpověď, dostal totiž lukrativnější nabídku. Porodnici tak začalo hrozit to, že nebude mít dostatek lékařů k zajištění čtyřiadvacetihodinových služeb. Začátkem února pak oznámili i zbývající lékaři, že už v porodnici pokračovat nechtějí. „V případě, že nedojde k jiným skutečnostem, končí v nemocnici 30. dubna,“ uvedl Sláma. Ještě o něco dříve by si lékaři mohli začít vybírat dovolenou.

Péči převezme Liberec a Jilemnice

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Vedení nemocnice se snaží zajistit nové porodníky. Úkolem zabezpečit provoz gynekologicko-porodnického oddělení je pověřili i turnovští zastupitelé. Podle Slámy jsou šance malé. Do nemocnice by musel nastoupit tým lékařů se dvěma atestacemi a pro takové perspektivní není. „Ten úkol je téměř nesplnitelný,“ poznamenal Sláma. Aby mohlo v Panochově nemocnici fungovat gynekologické oddělení s ambulancí, muselo by mít alespoň tři lékaře. Pro porodnici je zapotřebí ještě o jednoho víc.

Rodičky nyní od svých lékařů dostanou informaci, do které z okolních porodnic budou moci nastoupit. Porodnice v Liberci a v Jilemnici už podle Slámy oznámily, že kompletní péči převezmou. „Pokud vím, tak všechny nemocnice, které jsou v dosahu, to znamená Jičín a Mladá Boleslav, nemají takové problémy, aby nemohly přijímat rodičky od nás,“ doplnil ředitel Panochovy nemocnice. Péče o ženy před porodem a v šestinedělí by měla v Turnově prozatím pokračovat, a to do závěru dubna.

Odchod gynekologů z turnovské nemocnice nesouvisí s nedávno skončenou akcí lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. Lékaři nechtěli porodnici dál provozovat. Obávali se, že pokud by pokračovala, mohli by se vystavit možnému trestnímu stíhání za zanedbání péče. Kritizovali údajně stresující podmínky, například velký počet přesčasových hodin. Stěžovali si také na nedostatek krve a léků nebo nepřítomnost cévního chirurga, což by podle nich mohlo vést k ohrožení životů. Před ukončením akce lékařských odborů ale hrozilo, že konec porodnice v Panochově nemocnici dostupnost této péče v Libereckém kraji zhorší. Gynekologové totiž ve velkém počtu podali výpovědi v nemocnicích v Liberci a v Jablonci nad Nisou, kvůli odchodům anesteziologů hrozily problémy i v České Lípě. Lékaři ale nakonec výpovědi stáhli. V Liberci si pět gynekologů odchod nerozmyslelo, nemocnice za ně ale zajistila náhradu.

Gynekologicko-porodnické oddělení příbramské nemocnice
Zdroj: ČT24