Ve Varech povede město dočasně pouze primátor a náměstek

Karlovy Vary - V Karlových Varech povede město po krizi ve vládnoucí koalici K20, která v úterý vyvrcholila odvoláním náměstka Jiřího Kotka (Alternativa), pouze primátor Petr Kulhánek a náměstek Jiří Klsák (oba KOA). O jednoho člena bude oslabena také původně devítičlenná rada, protože i z ní zastupitelé Kotka odvolali. Podle Kulhánka chod magistrátu současná situace nijak ohrozit nemůže. Očekává, že nejdéle do konce prázdnin se podaří komplikace vyřešit. Podle opozičního zastupitele Tomáše Hybnera (ČSSD) je ale řízení města ve dvou lidech dlouhodobě neudržitelné. Poznamenal, že opozice kritizovala už snížení počtu náměstků ze tří na dva, což udělala koalice po volbách. Opozice bude nyní jednání koalice sledovat. Podle Hybnera je připravena podílet se za určitých podmínek i na řízení města.

Primátor převzal po odchodu svého prvního náměstka řízení některých odborů, například správy majetku, dopravy nebo životního prostředí a investic. Uvedl, že si dočasně rozdělí kompetence s Klsákem. Na situaci upozornil vedoucí odborů, kteří by měli bez potíží zvládnout plnění úkolů. „Představu, kdo by mohl Kotka na místě náměstka nahradit, už mám. Na to křeslo má nárok Alternativa, jež zůstává koaličním partnerem a v příštích dnech budeme jednat,“ poznamenal primátor.

I když KOA vypověděla koaliční smlouvu, pod níž jsou mimo ní a Alternativy podepsány ještě TOP 09 a hnutí O co jim jde?!, podle Kulhánka to byl pouze formální krok, který v žádném případě neznamená rozpad koalice. Konstatoval, že výpověď byla nutná, protože se v koaliční smlouvě všechny strany zavázaly k tomu, že nebudou vzájemně odvolávat své zástupce z funkcí. „Koalice nadále funguje, což potvrdilo i úterní jednání zastupitelstva. Hlasovali jsme spolu v podstatě o všech bodech,“ podotkl Kulhánek.

Prioritou v dalších jednáních je podle něho udržení koalice K20, která má v osmatřicetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu. Všichni z K20 zatím prohlásili, že mají stále zájem o udržení tohoto seskupení, konstatoval primátor. Potvrdil to i Jaroslav Růžička (Alternativa), který je v současné době hlavním kandidátem na uvolněné místo po Kotkovi. Alternativa však zatím nechce situaci komentovat. Růžička poznamenal, že to chce čas: „Určitě chceme koalici udržet.“

Kotek vidí v odvolání výsledek intrik opozice a podnikatelské lobby

Kotek po dovolání uvedl, že určitě neodejde do opozice a i nadále zůstane aktivním členem zastupitelstva, kde bude sledovat další vývoj dění ve městě. Prohlásil, že odvedl hodně práce a zůstaly po něm návrhy řady žalob za kauzy, které v minulosti město poškodily. Odmítl ovšem nabídku, aby pracoval v roli uvolněného člena zastupitelstva. Podotkl, že je stále členem koalice, ale že se při hlasování bude rozhodovat podle svého uvážení. Své odvolání považuje za výsledek intrik opozice a podnikatelské lobby.

Jiří Kotek
Zdroj: ČT24