Budějovice zlepšují protipovodňová opatření

České Budějovice - České Budějovice budou před velkou vodou chránit nové hlásiče. Vodohospodáři je umístí přímo do koryta Dobrovodského potoka. Ten se dokáže rozvodnit i při mírné vodě a způsobit velké potíže. Už v minulosti zaplavil domy a zahrady. Hlásiče budou varovat s předstihem, aby lidé stačili ochránit svůj majetek.

Před dvěma roky dokázala tříhodinová průtrž zvednout hladinu Dobrovodského potoka o dva metry. Voda tehdy zaplavila sklepy některých rodinných domů, dostala se i do skladů a dílen. Majitelé nestačili nic uklidit. „V dílně jsme tenkrát měli až metr vody,“ vzpomíná pracovník zaplavené dílny Jiří Smrž. 

Teď by je s předstihem měla varovat automatická stanice. Nepřetržitě bude sledovat hladinu. Čidlo bude umístěno v železobetonové šachtě, aby je ani velká voda neponičila. „Čidlo ukryjeme pod budovou vodočetné stanice,“ upřesňuje Martin Novotný z Vodohospodářských staveb. Čidlo bude nastaveno tak, aby včas varovalo před nebezpečím,“ dodává pracovník Povodí Vltavy Jan Flíček.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Jakmile se začne hladina zvedat, čidla vyšlou signál přímo na operační středisko strážníků. Ti odsud spustí sirény, z místního rozhlasu lidé uslyší, kde hrozí největší nebezpečí a co mají dělat. „Tento systém nám umožňuje varovat občany v dané lokalitě a zbytečně nezneklidňovat občany v celých Českých Budějovicích,“ vysvětluje mluvčí Městské policie České Budějovice Václav Sup. „Lidé si budou moci například přeparkovat auta do bezpečnějších lokalit,“ dodává českobudějovický primátor Juraj Thoma. 

Stavba stanice spojená s úpravou koryta si vyžádá milion korun. Vedle elektronického zařízení se na břehu objeví i klasická lať, ze které místní mohou odečítat stav vody. „Město získalo dotaci ve výši přibližně 900 000 korun,“ připomíná Juraj Thoma.  

Krajské město má podobné stanice na Vltavě i na Malši, pod Dobrou vodou ale hlásič chyběl. Kvůli nebezpečnému potoku tady lidé sepisovali petice a žádali lepší zabezpečení. Vodohospodáři předpokládají, že do měsíce práce ukončí. Hlásič začne fungovat od května.